Shutterstock 618366836 1

Traag maar zeker slakvrij

Wees vanaf april alert voor slakkeneitjes in de grond of onder bladafval, en ga regelmatig op slakkenjacht.

Naaktslakken zijn de lastposten in het leven van tuiniers. Ze knagen de nieuwe groei van geliefde planten aan, slopen zaailingen van de ene dag op de andere en vreten onregelmatig gevormde gaten in bladeren, stengels, bloemen, knollen en bollen en aardappelen, waarbij ze hun zilverachtige slijmsporen achterlaten.

Slakken zijn het grootste deel van het jaar actief, maar vormen vooral een probleem in het voorjaar, wanneer er veel jonge aanwas is om op te vreten. Ze zijn vooral actief als het donker is, vooral als het warm en vochtig is. Ondanks al je inspanningen is het onvermijdelijk dat je van slakken verliest. Accepteer dat je tuin nooit vrij van slakken zal zijn en pas deze tips toe om slakken toch voor een stuk te omzeilen.

  • Zorg ervoor dat je prioriteit geeft aan de bescherming van de meest kwetsbare planten - alle zaailingen, nieuwe groei van de meeste kruidachtige planten, etc… en alle delen van bijzonder gevoelige planten. Strooi de ecologische bio anti-slak korrels gelijkmatig tussen de planten.
  • Als je planten in potten kweekt, zorg er dan voor dat er geen 'brug' van bladeren is van de ene plant naar de andere, want slakken kunnen zo van pot naar pot reizen. Probeer de zelfklevende anti-slakken kopertape als barrière tegen slakken.
  • Zaai extra zaden zodat je zaailingen in de coulissen hebt staan om de door slakken aangevreten planten te vervangen, en kweek meer dan je nodig hebt zodat je na een slakkenaanval nog wat gewassen over hebt.

Bekijk ons volledige anti-slakken assortiment hier.

Bye bye buxusmot

Rond deze tijd verpoppen de rupsen van de buxusmot zich tot nachtvlinder en in juni vliegt de eerste generatie motten uit. Tijdens deze vlucht gaan mannelijke vlinders op zoek naar vrouwtjes om mee te paren. Wil je komaf maken met buxusmotten? Plaats dan vanaf half mei feromoon in een feromoonval in je tuin. De mannelijke vlinders vliegen in de val, waardoor ze geen vrouwtjes meer kunnen bevruchten.

Boom met val
Edialux KV Mugito

Blijf alert voor insecten

Nu de lente het warme weer brengt na maanden van vorst, komen ook de insecten uit hun schuilplaatsen tevoorschijn. Denk hierbij aan kruipende insecten zoals mieren die daarna gevolgd worden door vliegende insecten zoals vliegen en muggen. Als je het aan ons vraagt wat de beste manier is om van een plaag af te komen, dan is het natuurlijk preventie.

Kruipende insecten zoals mieren, kakkerlakken of kevers aantreffen, is erg vervelend. Hoewel de kleine kruipers geen direct gevaar vormen voor uw gezondheid, kunnen ze wel heel wat overlast bezorgen. Ze besmetten uw voorraadproducten (meel, pasta, rijst, tabak, brood, chocolade, ...) en vernielen houtconstructies, meubels, textiel, enz.

Heb je last van kruipende insecten? Bekijk deze oplossingen

Niets is vervelender als een groepje insecten dat rond jou zoemt. Er zijn veel verschillende vliegende insecten, enkelen vormen een direct gevaar voor de gezondheid (wespen, bijen of exotische muggen) en anderen bezorgen ons bovenal overlast. Het is dan ook belangrijk om de gelijkaardige dieren te kunnen onderscheiden, een mogelijke kweekplaats te voorkomen en de juiste reactie te kennen in een potentieel gevaarlijke situatie.

Heb je last van vliegende insecten? Bekijk deze oplossingen

TO DO IN MEI

  • Nog geen nestkastjes opgehangen? Doe het dan nu nog snel!
  • Pak regelmatig onkruid aan.
  • Na 15 mei, wanneer de ijsheiligen voorbij zijn, mogen zomerbollen de grond in.
Deel dit bericht