DE BUXUSMOT

Het is erg belangrijk om te weten wanneer er rupsen kunnen voorkomen, want alleen dan kan er bestreden worden. De buxusmot kent 2 generaties (ei - rups - vlinder) per jaar, waarvan de 2de generatie overwintert als rups. Deze rupsen worden weer wakker bij de eerste lentewarmte, vandaar dat oplettenheid is aangeraden tijdens deze periode.

Lees verder over de buxusmot

Zodra je larven of rupsen opmerkt, kan je de buxus behandelen. De buxusmot zelf kun je vanaf half mei aanpakken door een feromoonval in je tuin te plaatsen. Ideaal hiervoor is de Edialux trechterval, die je vult met de juiste feromonen, in dit geval de Ferobox Buxusmot. Het feromoon blijft 100 dagen werkzaam!


WAT ZIJN FEROMONEN EN HOE WERKT HET?

Vrouwelijke insecten scheiden feromonen uit, die mannelijke soortgenoten lokken. Door deze feromonen na te bootsen, slagen we erin om de mannelijke motten letterlijk ‘in de val’ te lokken. Zo kunnen ze de vrouwtjes niet meer bevruchten.

TIP: Hang een nestkastje op voor mezen. Jonge koolmeesjes eten in hun geboorteweek honderden rupsen!

Shutterstock 1416586307 1

Emelten en engerlingen

Wil jij een gazon als een biljartlaken? Een grasmat die groener is dan het gras van de buren? Geef hem in het voorjaar dan een ‘grote beurt’.

Verschijnen er opeens gele, bruine of kale plekken in je gazon? En zie je vogels het gras kapot pikken? Waarschijnlijk heb je te maken met emelten of engerlingen in het gazon. Juist de jonge emelten en engerlingen zijn in een handomdraai biologisch te bestrijden.


ENGERLINGEN EN EMELTEN: HET VERSCHIL

Voor het bestrijden moet je eerst te weten komen welk soort actief is in jouw gazon. Maak een klein stukje aangetast gazon open om dit te controleren. Engerlingen zijn de larven van kevers, zoals de meikever en de rozenkever. Het dikke lichaam is C-vormig, geelwit van kleur en hij heeft een bruinoranje kop. Emelten daarentegen, de larven van langpootmuggen, hebben geen duidelijke kop en zijn grijs van kleur.

De Nema T-Bag Felti is een mengeling van aaltjes ter biologische bestrijding van emelten, trips, coloradokevers en mieren. De Nema T-Bag Capsa is een mengeling van aaltjes tegen engerlingen, ritnaalden, aardrupsen en larven van uien- en wortelvliegen. Deze producten zijn onmiddellijk inzetbaar in de moestuin en siertuin! Door het unieke bewaarproces kan je de aaltjes meteen uit het winkelrek meenemen.

Bladluizen op sierplanten en huisplaten

Zien je planten er zwak en beschadigd uit? Controleer dan je planten op bladluizen.

Bladluizen zijn kleine insecten die zich voeden met het sap van planten. Ze komen vaak voor in de lente en de zomer, wanneer de temperaturen stijgen en er meer groen beschikbaar is. Bladluizen kunnen planten beschadigen door de voedingssappen uit de plant te zuigen, waardoor de plant verzwakt en soms zelfs sterft.


Er zijn verschillende methoden om bladluizen te bestrijden, waaronder:

 1. Natuurlijke vijanden: Veel insecten, zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen en roofmijten, voeden zich met bladluizen. Het aanmoedigen van deze natuurlijke vijanden kan een effectieve manier zijn om bladluizen te bestrijden.
 2. Water: Bladluizen kunnen met water worden verwijderd door ze van de plant te spuiten met een harde straal water uit een tuinslang.
 3. Ecologische spray tegen insecten op sier- en kamerplanten, zowel in open lucht als onder glas.
 4. Bio-Pyrinsect Spray is een 100% plantaardig product op basis van natuurlijke pyrethrum met koolzaadolie voor de bescherming van groenten, fruit en sierplanten tegen bladluizen en andere insecten zoals wol-, dop en schildluizen, witte vlieg, tripsen en mijten.
 5. Delete Insecticide (geconcentreerd) of Delete Spray (gebruiksklare spray) voor snelle bestrijding van bladluizen, rupsen en kevers in moestuin en siertuin. De insecticide werkt binnen enkele minuten in op insecten, die onmiddellijk stoppen met het beschadigen van de gewassen, ook al sterven ze pas later.
Leaf 482600 640

Mierenoverlast

Mieren zijn hele nuttige dieren in de tuin, maar je ze ziet niet graag kruipen in alle hoeken van je keuken of op je terras. Wie geconfronteerd wordt met dit vaak voorkomend probleem moet zich geen zorgen maken, het is niet zo moeilijk om mieren te doden of te verjagen en te voorkomen dat ze terugkeren.Hoe kom je van mieren af buitenshuis:

 1. Breng ze een bezoekje: Zoek naar mierennesten in je tuin of langs de fundering van je huis. Als je deze vindt, is het het beste om efficiënt te werk te gaan en het nest te bestrijden.
  Hoe? Topscore Spray Mieren spuitbus is voorzien van een speciaal blaaspijpje om rechtstreeks en doelgericht in nesten of schuilplaatsen te kunnen spuiten.
 2. Ga aan de slag. Een goed onderhouden tuin is de gemakkelijkste manier om mieren op afstand te houden. Let goed op takken, struiken of heesters die je huis raken en mieren gemakkelijke toegang kunnen geven tot het interieur.
 3. Gebruik Permas D strooipoeder om mieren(nesten) in en rond gebouwen te bestrijden. Strooi het poeder in de nestingangen (bijvoorbeeld in kieren tussen tegels) en op de looppaden. Ben je van je mieren afgeraakt? Gebruik de rest van het poeder om wespennesten te bestrijden.


Hoe kom je van mieren binnenshuis af:

 1. Doe je klusjes. Maak regelmatig werkbladen, vloeren, kasten en voorraadkasten schoon, waar kruimels zich het meest kunnen ophopen. Bewaar het voedsel van je huisdier goed tussen de voedingen door en maak de voerbakjes regelmatig schoon. Zet vervolgens het vuilnis buiten. Zorg ervoor dat vuilnisbakken (vooral in de keuken!) afgedekt zijn en controleer de bak op achtergebleven resten nadat je het vuilnis buiten hebt gezet
 2. Zijn er mieren op moeilijk bereikbare plekken? Topscore Fourmier Spray heeft een langdurige werking en kan worden aangebracht op oppervlakken die niet regelmatig worden schoongemaakt, bijvoorbeeld achter of onder de koelkast, onder de oven of de warmwaterboiler, en in alle kieren en spleten waarin zich ongedierte kan ophouden.
 3. Plaats Formu mierenlokdoosjes rondom je woning waar je het meest last hebt van mieren. Mieren kunnen in en uit het doosje en nemen de actieve stof die in de lokdoos verwerkt zit mee naar het nest, waardoor het gehele nest na enkele dagen wordt uitgeroeid.
Deel dit bericht