De zomer is nabij

DE BUXUSMOT BESTRIJDEN

Zodra je larven of rupsen opmerkt, kan je de buxus behandelen.

De buxusmot zelf kun je vanaf half mei aanpakken door een feromoonval in je tuin te plaatsen. Ideaal hiervoor is de Edialux trechterval, die je vult met de juiste feromonen, in dit geval de Ferobox Buxusmot. Het feromoon blijft 100 dagen werkzaam!

WAT ZIJN FEROMONEN EN HOE WERKT HET?

Vrouwelijke insecten scheiden feromonen uit, die mannelijke soortgenoten lokken. Door deze feromonen na te bootsen, slagen we erin om de mannelijke motten letterlijk ‘in de val’ te lokken. Zo kunnen ze de vrouwtjes niet meer bevruchten.

TIP: Hang een nestkastje op voor mezen. Jonge koolmeesjes eten in hun geboorteweek honderden rupsen!

GROTE BEURT VOOR HET GAZON

Wil jij een gazon als een biljartlaken? Een grasmat die groener is dan het gras van de buren? Geef hem in het voorjaar dan een ‘grote beurt’. Reken maar op succes!

BIOLOGISCH GRASLARVEN BESTRIJDEN

Verschijnen er opeens gele, bruine of kale plekken in je gazon? En zie je vogels het gras kapot pikken? Waarschijnlijk heb je te maken met emelten of engerlingen in het gazon. Juist de jonge emelten en engerlingen zijn in een handomdraai biologisch te bestrijden.

ENGERLINGEN EN EMELTEN: HET VERSCHIL

Voor het bestrijden moet je eerst te weten komen welk soort actief is in jouw gazon. Maak een klein stukje aangetast gazon open om dit te controleren. Engerlingen zijn de larven van kevers, zoals de meikever en de rozenkever. Het dikke lichaam is C-vormig, geelwit van kleur en hij heeft een bruinoranje kop. Emelten daarentegen, de larven van langpootmuggen, hebben geen duidelijke kop en zijn grijs van kleur.

De Nema T-Bag Felti is een mengeling van aaltjes ter biologische bestrijding van emelten, trips, coloradokevers en mieren. De Nema T-Bag Capsa is een mengeling van aaltjes tegen engerlingen, ritnaalden, aardrupsen en larven van uien- en wortelvliegen. Deze producten zijn onmiddellijk inzetbaar! Door het unieke bewaarproces kan je de aaltjes meteen uit het winkelrek meenemen.

IN DE MOESTUIN

Het zaaien van voorgekiemde aardappelen is een manier om aardappelen te kweken in je eigen tuin of op balkon. Met deze 7 stappen kun je voorgekiemde aardappelen zaaien en oogsten voor je eigen gebruik.

  1. Aardappelen gedijen het beste bij temperaturen tussen 15 en 20 graden Celsius.
  2. Kies een locatie met goed doorlatende grond en voldoende zonlicht. Verwijder eventuele stenen, onkruid en andere obstakels die de groei van de aardappelen kunnen belemmeren.
  3. Graaf geulen van ongeveer 10 cm diep en 60 cm breed met een tussenruimte van ongeveer 75 cm tussen elke geul.
  4. Plaats de voorgekiemde aardappelen in de geulen met de kiem naar boven gericht en bedek ze met ongeveer 5 cm aarde.
  5. Geef de aardappelen water om de grond vochtig te houden en blijf ze regelmatig water geven tijdens het groeiseizoen.
  6. Wanneer de aardappelplanten ongeveer 20 cm hoog zijn, bedek de planten dan met nog eens 10 cm aarde om te voorkomen dat de aardappelen blootgesteld worden aan zonlicht en groen worden.
  7. Oogst de aardappelen ongeveer 2-3 maanden nadat de planten beginnen te bloeien door de grond rond de planten voorzichtig weg te halen en de aardappelen eruit te halen.

Bladluizen op sierplanten en huisplaten

Zien je planten er zwak en beschadigd uit? Controleer dan je planten op bladluizen.

Bladluizen zijn kleine, zachte, insectachtige wezens die zich voeden met het sap van planten. Ze komen vaak voor in de lente en de zomer, wanneer de temperaturen stijgen en er meer groen beschikbaar is. Bladluizen kunnen planten beschadigen door de voedingssappen uit de plant te zuigen, waardoor de plant verzwakt en soms zelfs sterft.

Er zijn verschillende methoden om bladluizen te bestrijden, waaronder:

  1. Natuurlijke vijanden: Veel insecten, zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen en roofmijten, voeden zich met bladluizen. Het aanmoedigen van deze natuurlijke vijanden kan een effectieve manier zijn om bladluizen te bestrijden.
  2. Water: Bladluizen kunnen met water worden verwijderd door ze van de plant te spuiten met een harde straal water uit een tuinslang.
  3. Ecologische spray tegen insecten op sier- en kamerplanten, zowel in open lucht als onder glas.
  4. Bio-Pyrinsect Spray is een 100% plantaardig product op basis van natuurlijke pyrethrum met koolzaadolie voor de bescherming van groenten, fruit en sierplanten tegen bladluizen en andere insecten zoals wol-, dop en schildluizen, witte vlieg, tripsen en mijten.

Ontvang cashback op Edialux aankopen

Deel dit bericht

Meer tips & Tricks