Grote beurt voor het gazon

Wil jij een gazon als een biljartlaken? Een grasmat die groener is dan het gras van de buren? Geef hem in het voorjaar dan een ‘grote beurt’. Reken maar op succes!

De eerste maaibeurt

Begin met maaien in maart of april, als het gras weer begint te groeien. Stel de maaier wat hoger af, op 6 centimeter. Door het gras te maaien, vertakken de graswortels zich, waardoor een mooi dicht gazon ontstaat.

Verticuteren & beluchten

Door de vele regenval in de winter raakt de bodem dichtgeslibd en ontstaat er mos en een viltlaag in het gazon. Door met een verticuteermachine (of verticuteerhark) over de grasmat te gaan, worden de graswortels doorgesneden. Dit zorgt voor lucht en tegelijkertijd verwijder je het mos en de viltlaag. Ruim alle resten op.

Bemesten & kalk strooien

Na de eerste maaibeurt heeft het gras behoefte aan zijn eerste bemesting, zodat het genoeg energie heeft om flink te gaan groeien. Wil je de ideale zuurgraad voor het
gras behouden, strooi dan ook één keer per jaar kalk.

Wat is groene aanslag?

Groene aanslag wordt veroorzaakt door algen.

De meeste algensoorten leven in een waterig milieu of hebben een voorkeur voor vochtige omstandigheden. In het najaar en de winter is groene aanslag ook hardnekkiger omdat er dan meer neerslag valt en er minder zonlicht is. Geen wonder dat we bij de eerste warmere tuindagen de bestrijding van groene en zwarte aanslag op houten tuinmeubelen, terrassen, muurtjes, tuinpaden, bloempotten, enz. willen aanpakken!

Maak korte metten met groene aanslag op je terras, tuintegels en houten tuinmeubilair met Green-Alarm Ready, een gebruiksklare vloeistof - in een handomdraai een schone tuin!

Wees alert op onkruid

Heeft jouw tuin last van hardnekkige onkruiden zoals brandnetel, zevenblad en distel? Dan weet je vast hoe lastig het kan zijn om deze te verwijderen. Gelukkig is er nu een oplossing: Herbi-Press.

Veel onkruiden zijn niet zo eenvoudig met wortel en al te verwijderen. Zeker onkruiden tussen de voegen van tegels en klinkers niet. Onkruidverdelgers met het chemische glyfosaat werken effectief op de wortels, maar mogen niet meer verkocht worden. Herbi Press daarentegen wel: dit middel op basis van het organische pelargonzuur spuit je op de plant zelf en werkt niet in de bodem, maar herhaling zal in veel gevallen ook de wortels uitputten.

De voordelen van Herbi-press:

  1. Pelargonzuur is van plantaardige oorsprong (er bestaan ook dierlijke varianten).
  2. Verkijk je niet op het kleine doosje: met 500 ml concentraat behandel je circa 250 m².
  3. Sinds dit jaar ook toegestaan op bestrating!


TIP!

Met de Edialux druksproeier zorg je voor een gelijkmatige verdeling van het product, de schouderriem geeft extra bewegingsvrijheid.

Lees ook: Onkruid herkennen & bestrijden

Slakken

Op slakkenjacht

Wanneer de temperaturen matig zijn en de vochtigheid hoog is komen de slakken tevoorschijn. Eén slak legt per keer wel meer dan 400 eieren. Daar beginnen ze in april al mee, dus probeer de gezinsuitbreiding voor te zijn. Gebruik biologische slakkenkorrels of bescherm tere zaailingen met een fysieke slakkenbarrière.

Fleurige tuin

Plant eind april/begin mei zomerbollen (of -knollen) in je borders, zoals lelies, dahlia’s en Crocosmia.
Zomerbollen kunnen worden geplant in bloempotten of in de grond en hebben nood aan een goed doorlatende bodem en voldoende water en zonlicht.

Bestrijd de buxusmot

In april komen de hongerige rupsen van de buxusmot uit hun overwinteringsplek, om zich vol te vreten en te verpoppen tot motten.

Het gevolg: kale buxussen. De rupsen ecologisch bestrijden doe je met Conserve Garden. De buxusrupsen worden gedood door rechtstreeks contact én door van het blad te eten.


TIP!

Toepassen op een bewolkte, regenachtige dag.

Deel dit bericht