Soorten onkruid
Onkruid is er in allerlei soorten en maten. Veel voorkomende onkruiden zijn onder andere onderstaande soorten:
Weegbree
Een onkruid dat zich op veel plekken thuis voelt, is weegbree. De plant groeit tussen je tegels, op het gazon of in bloembedden. De bladeren vormen een rozet en uit de stengel bloeien tussen mei en november lichtgekleurde bloemetjes. Weegbree verspreidt zich door middel van zaden. Het onkruid neemt voedingsstoffen op, waardoor gras minder goed kan groeien.
Paardenbloem
Een onkruid dat zeker bij veelvoorkomend onkruid hoort is de paardenbloem. De paardenbloem is een makkelijk te herkennen plant, waarvan de gele lintbloemen veranderen in witte zaadpluisjes wanneer de bloem is uitgebloeid. De plant heeft de eigenschap dat hij zich zowel met als zonder bevruchting kan voortplanten. Hierdoor verspreiden paardenbloemen zich razendsnel en staat je gazon of terras er al gauw vol mee.
Madeliefjes
Ondanks de naam en het lieve uiterlijk is het madeliefje een hardnekkig onkruid, dat zich snel verspreidt via de wortelstokken. De bloem is te herkennen aan zijn gele hart en krans van witte bloemblaadjes. Ze bloeien van maart tot september. Maaien heeft geen zin, want dat overleeft deze veldbloem.
Klavers
Een klavertje vier mag dan geluk brengen, maar de klavertjes met drie blaadjes kunnen een plaag zijn in je gazon. Klaver heeft over de grond kruipende uitlopers, waarmee ze zich snel kunnen uitbreiden. Bovendien is het een sterke plant die een forse winter makkelijk overleeft.
Distels
Kruldistel, speerdistel, akkerdistel… er zijn veel soorten distels. Ze zijn te herkennen aan hun stekels en paars of roze bloemhoofden. In het eerste jaar vormen zich de wortel en het bladrozet, en in het tweede jaar komen ze in bloei. Distels verspreiden zich door zaden, die vrijwel altijd ontkiemen.
Paardenstaart
Er zijn ongeveer vijftien soorten paardenstaarten waarvan we vooral de heermoes terugzien in tuinen met vochtige zandgrond. De wortelstokken liggen diep in de bodem. Op de wortelstok zitten verdikkingen die na afscheiding weer nieuwe planten vormen. De plant overwintert makkelijk.
Brandnetel
Ga je met de brandnetel aan de slag, dan moet je je handschoenen niet vergeten. De brandharen van de brandnetel veroorzaken enorme jeuk. Dit onkruid verspreidt zich via de wortels en zaad. De grote brandnetel houdt van vochtige en schaduwrijke plekken, terwijl de kleine brandnetel zich het liefst nestelt op een zonnige plek op voedselrijke grond.
Klaverzuring
De witte klaverzuring heeft, zoals de naam al aangeeft, witte bloemetjes. De gehoornde en de stijve klaverzuring hebben gele bloemen. De gehoornde klaverzuring komt veel voor in moestuinen en plantsoenen.
Boterbloem
De wortels van een boterbloem scheiden stoffen uit die de groei van planten in de buurt belemmeren. Bovendien is de boterbloem giftig voor dieren. Het gele bloemetje verspreidt zich via zaad en uitlopers.
Benieuwd naar welke woekerplanten er nog zijn? Lees hier verder.
Hoe onkruid bestrijden?
Het liefst voorkom je natuurlijk onkruid, maar vanwege de makkelijke verspreiding is dat bijna niet te doen. Om onkruid zoveel mogelijk te beperken, kun je de grond tussen de planten in de border afdekken met houtsnippers, boomschors of cacaodoppen. Heb je een groot stuk kale grond dan kun je er ook voor kiezen om dit af te dekken met antiworteldoek. Water en voedingsstoffen komen dan wel in de bodem terecht, maar onkruid krijgt dan geen kans.
Onkruid komt niet alleen voor in het gazon en in borders, maar ook in de moestuin, op het terras, tussen de tegels of klinkers van paden en opritten, in het gazon en op braakliggend terrein. Voor de bestrijding van onkruid bestaan verschillende methodes. Je kunt onkruid bestrijden door te wieden, schoffelen en harken, of door het gebruik van een effectief middel. Door te schoffelen, verwijder je voornamelijk zaadonkruid. Onkruid dat zich verspreidt via een hardnekkig wortelstelsel kost meer werk. Let erop dat je alle delen van de wortels verwijdert wanneer je ze eruit haalt. Op het terras kun je de ongewenste plantjes verwijderen met een voegenkrabber of borstel. Onkruid tussen het grind kun je tegengaan door regelmatig te harken. De adviezen om met chloor, zout of azijn aan de slag te gaan, kun je beter in de wind slaan. De producten zijn schadelijk voor het milieu en bovendien hebben ze maar een korte werking.
Onkruid met bestrijdingsmiddelen is ook een effectieve manier. Let er hierbij op dat je producten voor bijvoorbeeld bestrating niet gebruikt in de siertuin. Gebruik bovendien altijd een verantwoord product dat is toegelaten voor amateurgebruik en aan strenge regelgeving is onderworpen. Of ga voor een ecologisch alternatief dat onkruid op een verantwoorde manier tegengaat en niet schadelijk is voor andere planten.
Lees meer over onkruid bestrijden.