Veel voorkomende woekerplanten
Je hebt woekerplanten in alle vormen en maten. Sommige hebben een mooi bloemetje of prachtig blad, waardoor je misschien niet direct door hebt dat het om een woekeraar gaat. Hieronder een opsomming van veel voorkomende woekerplanten in de tuin:
Bamboe
Bamboe is onderdeel van de grassenfamilie. Bamboe staat bekend als voedsel voor pandaberen, maar ook als tuinplant die erg kan woekeren. De stengels van bamboe zijn hol en hebben knopen waar bladeren aan groeien. Niet elke soort bamboe groeit hard. Polvormende bamboe kun je goed binnen de perken houden, maar bij een woekerende bamboe kunnen de ondergrondse uitlopers meters bij de plant vandaan boven de grond uitkomen.
Braam:
Bramenstruiken leveren natuurlijk bramen op, maar ze kunnen ook een oerwoud vormen in de tuin. Ze zijn winterhard en zelfbestuivend. Als je de struik niet in toom houdt, gaan lange uitlopers die de grond raken wortels vormen, waardoor de plant zich snel uitbreidt. Het verraderlijke aan de plant zijn de doorns die eraan zitten.
Haagwinde:
De haagwinde wordt ook wel pispotje genoemd naar de vorm van de bloem. Deze plant is een goede klimmer die zich overal omheen wikkelt. De haagwinde overwintert onder de grond en maakt in het voorjaar weer nieuwe scheuten. Via lange, witte worteluitlopers breidt de plant zich snel uit. De plant bloeit vanaf juni tot september en kan een hoogte van 1 à 3 meter bereiken.
Japanse duizendknoop:
De Japanse duizendknoop komt uit Japan, China, Taiwan en Korea, en is een van de meest invasieve exoten van dit moment. De plant bloeit in augustus en september met kleine witte bloemetjes. De verspreiding van de plant vindt voornamelijk plaats via wortelstokken, waar in het voorjaar in korte tijd veel stengels uit groeien. Japanse duizendknoop kan tot wel 2 à 3 meter hoog worden en is zeer moeilijk uit te roeien.
Lelietje-van-dalen:
Lelietje-van-dalen is een vaste plant met witte, hangende, geurende bloemetjes. Ze worden ook wel meiklokjes genoemd. De plant lijkt op het eerste gezicht onschuldig, maar de plant kan gaan woekeren en vormt dan een dicht tapijt. Bovendien is de plant in zijn geheel giftig; let daarom op dat kinderen en huisdieren niet van de plant eten.
Zevenblad:
Zevenblad herken je aan de bladeren; elk blad bestaat uit zeven blaadjes. Van mei tot augustus bloeien er witte schermbloemen aan het zevenblad. De wortels breken bij het verwijderen snel af en uit ieder stukje achtergebleven wortel groeit weer een nieuwe plant. De bijnaam van deze hardnekkige plant is niet voor niets tuinmansverdriet.
Hoe kan ik woekerplanten het beste bestrijden?
Woekerplanten voorkomen is bijna niet te doen, maar je kunt ze wel bestrijden. Bestrijding is nodig, omdat de planten schade kunnen aanbrengen aan andere planten. Een woekerplant kan heel de biodiversiteit in je tuin aantasten. De Japanse duizendknoop staat er zelfs om bekend dat hij naast planten zelfs door asfalt heen kan groeien. Veel woekeraars verspreiden zich via de wortels of wortelstokken. Het vergt wat werk, maar je kunt deze planten uitgraven. Let hierbij op dat je elk deel van de wortel verwijdert, zelfs de kleinste stukjes. Verwijder ook alle uitlopers. Gooi de verwijderde resten niet op de composthoop, want daar kan de woekerplant zich eventueel verder verspreiden.
Er zijn ook woekerplanten, zoals de haagwinde, die zich zowel via de wortel als via zaad verspreiden. Het is bij dit soort planten belangrijk om ook de bloemen te verwijderen voordat deze zaad gaan vormen. Eenjarige planten, die zich enkel via zaad verspreiden, kun je verwijderen door regelmatig te wieden of te schoffelen. Doe dit wel voordat er zaad is gevormd en verspreid.
Heb je last van zevenblad? Dan kun je, nadat je het zevenblad hebt verwijderd, Geranium macrorrhizum (rotsooievaarsbek) planten. Deze tuingeranium groeit snel en is een goede bodembedekker die de strijd tegen zevenblad aankan.
Het kost helaas veel tijd en energie om woekerplanten met de hand te verwijderen. Er zijn daarom ook bestrijdingsmiddelen. Gebruik steeds bestrijdingsmiddelen met enkel toegelaten bestanddelen om de impact op het ecosysteem te beperken. Zo zijn er middelen op basis van het natuurlijke Pelargonzuur of met een mengeling van natuurlijke vetzuren. Let er steeds op dat omringende planten niet worden beschadigd en lees voor gebruik steeds grondig de gebruiksaanwijzing.