Waarom groeit er steeds weer onkruid tussen stenen?

Onkruid is heel sterk en groeit daar waar het de kans krijgt. Ook al is er maar een klein plekje, dan nog zet de plant alles op alles om daar te groeien. Zelfs de voegen tussen tegels en klinkers zijn voor sommige soorten onkruiden een prima plek om te ontkiemen en uit te groeien. Dat geldt bijvoorbeeld voor straatgras dat zich in bestrating flink uit kan zaaien. Niet gek dus, dat er steeds weer onkruid tussen de stenen groeit.
Dus: hoe groter de tegels, hoe minder voegen én hoe minder onkruid. Ook kun je natuurlijk voor minder bestrating kiezen en meer tuin!


Veel voorkomend onkruid tussen de tegels

Onkruid tussen de tegels is er in alle soorten en maten. Toch zijn er enkele onkruiden die je regelmatig terugziet tussen de bestrating. Weegbree, klavers, paardenbloem, heermoes en straatgras zijn bijvoorbeeld veelvoorkomende onkruiden op opritten, paden en terrassen. Dit onkruid heeft niet veel ruimte nodig om te kunnen groeien.


Mos tussen en op de bestrating

Niet alleen onkruid kan op opritten, paden en terrassen een probleem zijn, ook mos en groene aanslag kan voor veel frustratie zorgen. Mos en groene aanslag komen voor op vochtige en schaduwrijke plekken en groeien razendsnel. Vooral levermos is een soort die het prima naar zijn zin heeft op vochtige bestratingen. Lees hier meer over verschillende soorten mossen en de bestrijding ervan. Groene aanslag bestaat uit algen die zich graag nestelen op vochtige en schaduwrijke plekken. Het oogt niet alleen erg onverzorgd, groene aanslag geeft ook gladde oppervlakken. Lees hier hoe je groene aanslag voorkomt.


Hoe kan ik onkruid op opritten, paden en terrassen bestrijden?


Voegenkrabber en hark

Onkruid op opritten, paden en terrassen kun je verwijderen met een voegenkrabber of borstel. Dit is best veel werk, maar als je het goed bijhoudt, is het heel effectief. Onkruid tussen het grind kun je tegengaan door regelmatig te harken.


Onkruidbrander

Onkruid tussen de bestrating kun je ook eenvoudig wegbranden met een onkruidbrander. Het is een milieuvriendelijke oplossing. Wel moet je er geduld voor hebben en de ‘behandeling’ na twee weken herhalen. Een onkruidbrander vernietigt alleen het bovengrondse deel van het onkruid. De wortels blijven echter intact, waardoor het meeste onkruid weer uit zal lopen.


Bestrijdingsmiddelen

Als je de juiste bestrijdingsmiddelen voor de juiste plekken gebruikt, is dit vaak heel effectief. Kies altijd voor een verantwoord product dat is toegelaten voor amateurgebruik en aan strenge regelgeving is onderworpen, of ga voor een ecologisch alternatief dat onkruid op een verantwoorde manier tegengaat en niet schadelijk is voor andere planten.

Deel dit bericht