Wat zijn Nematoden of aaltjes:

Nematoden of aaltjes zijn microscopisch kleine rondwormen die niet met het blote oog waarneembaar zijn. Per vierkante meter kunnen in de bodem wel een miljoen aaltjes leven. Vele leven in de bodem van rottend organisch materiaal. Een klein aantal soorten parasiteert op dieren of planten. Edialux gebruikt insectparasitaire aaltjes die insecten bestrijden en zelf nadien afsterven. Ze zijn volledig onschadelijk voor planten en andere dieren in je tuin.

Dankzij een gepatenteerde uitvinding hoeven de Edialux nematoden niet gekoeld te worden. Ze werden immers in een status van cryptobiose geplaatst, waardoor ze niet kunnen bewegen en geen zuurstof gebruiken. Bovendien zijn de ingekapselde nematoden beschermd tegen bacteriële besmetting. En kunnen ze tot 6 maanden in leven blijven terwijl andere aaltjes slechts 4 tot 12 weken leven, met koeling.


Hoe werkt het?

De gebruiksvriendelijkheid steekt erbovenuit. Er moet niets afgemeten worden, geen tientallen emmers verdund... Doe gewoon de Nema T-Bag met nematoden in de Nema T-Pot (een speciaal ontworpen sproeier die zorgt voor optimale verspreiding van de aaltjes) of gieter, vul aan met wat water en schud of roer het mengsel zodat de aaltjes uit het zakje zich in het water verspreiden. Vul daarna aan met 1 L water.

Sluit vervolgens de Nema T-Pot aan op een tuinslang, open de waterkraan en start met sproeien. Start met de zones die de meeste schade hebben geleden en besproei verder alle plekken waar je de aanwezigheid van plaaginsecten vermoedt. Na 7 tot 10 minuten sproeien (afhankelijk van de waterdruk) zijn alle nematoden over de bodem verspreid. Ze dringen in de vochtige bodem, waar ze op zoek gaan naar hun voedsel (engerlingen, emelten, larven van taxuskevers, slakken…). De gebruikte Nema T-Bag kan je daarna eenvoudig op de composthoop gooien.

De producten zijn ook onmiddellijk inzetbaar: geen lege doosjes en ingewikkeld bestelsysteem met levering een week na bestelling, geen tweede bezoek aan het verkooppunt nodig etc.

In elk doosje zitten twee T-Bags. Zo kan de behandeling opgesplitst worden in twee fasen. Belangrijk bij bladbehandeling van buxusmot, rupsen, coloradokevers en dergelijke, waar nieuwe eitjes kunnen uitkomen na de eerste behandeling.

Nieuw vanaf maart 2022: Nema T-Bag Pot Plant

De nematoden (of aaltjes) Steinernema Feltiae zijn microscopisch kleine rondwormen die in de bodem leven. Ze zijn de natuurlijke vijanden van larven van varenrouwmuggen, ook potgrondvliegjes, rouwvliegjes, rouwmuggen, dondervliegen, mosvliegen, humusvliegen of varenrouwvliegen genoemd. Deze kan je gemakkelijk bestrijden door een Nema T-Bag in je potgrond te steken. Geen speciale sproeiers voor nodig.

Microsoft Teams image 99

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden steeds veilig. Lees voor gebruik steeds het etiket en de productinformatie, inclusief de passende waarschuwingszinnen en –symbolen.

Nematode Life Cycle NL
Nematode Diagram
Deel dit bericht