Wat is groene aanslag en hoe verwijder je het?

Groene aanslag wordt veroorzaakt door algen.

Er zijn duizenden soorten algen; ze verschillen in grootte van eencellige microalgen tot grote meercellige soorten zoals zeewier. Algen hebben geen bladeren, wortels, bloemen of andere organische structuren die de hogere planten wel typeren.

De meeste algensoorten leven in een waterig milieu of hebben een voorkeur voor vochtige omstandigheden. In het najaar en de winter is groene aanslag ook hardnekkiger omdat er dan meer neerslag valt en er minder zonlicht is. Geen wonder dat we bij de eerste warmere tuindagen de bestrijding van groene en zwarte aanslag op houten tuinmeubelen, terrassen, muurtjes, tuinpaden, bloempotten, enz. willen aanpakken!

TIP:

Ook het type materiaal is van invloed op de vorming van groene aanslag. Zo zijn zachte materialen en deze met onregelmatige oppervlakken extra gevoelig: natuurtegels, beton, arduin (grafzerken), houten meubelen en schuttingen, rieten daken, enz.

Goed om te weten

 1. Veel gebruikte middelen zoals chloor en azijn zijn niet geschikt om veilig buiten te gebruiken.
 2. Chloor is dodelijk voor gazon en beplanting, azijn kan schade veroorzaken aan kalkrijke betegeling en vele reinigingsmiddelen (groene zeep, soda, …) vereisen hard borstelen en blijken na spoelen toch ontoereikend.
 3. Het reinigen van een terras, vlonder of bestrating met gebruik van een hogedruk reiniger is ten zeerste afgeraden om schade aan voegen te vermijden. Bovendien veroorzaakt een te hoge druk dat steensoorten poreus raken en daardoor juist sneller vuil worden.

De door Edialux ontwikkelde groenreinigers kunnen zonder onderscheid op alle denkbare soorten materialen toegepast worden:

 • Hout
 • Metaal
 • Glas
 • Plastiek
 • Steen
 • Beton
 • enz.

Opgelet: Groenreinigers zijn niet geschikt voor de behandeling van gazons en zwemvijvers!

Op natuursteen is het belangrijk eerst altijd te testen op een klein oppervlak tegen vlekken, strepen en kleurveranderingen. Alhoewel niet ontwikkeld voor toepassing op gewassen, is de kans op bladschade gering als het product mogelijks naar de bodem of haagjes afvloeit.

TIP

 1. Edialux groenreinigers zijn zowel preventief als curatief inzetbaar.
 2. Toepasbaar bij lagere temperaturen vanaf 10°C, maar beter bij warmer en zonnig weer. Minstens 24 uur zonder neerslag.

Soorten groenreinigers

 1. Algen- en mosverwijderaar: gebruiksklaar in 5L
  De enige groenreiniger die niet alleen algen, maar ook grondig mossen en levermossen bestrijdt.
 2. Green-Alarm Ready: gebruiksklaar in 5L
  De Green-Alarm Ready wordt aanbevolen voor gebruik op kleine oppervlakken en de behandeling van objecten zoals houten meubelen, grafzerken, bloempotten, …
 3. For-Green: concentraat beschikbaar in 1L of 5L
Enzimo1000x1000

Wat is zwarte aanslag

Zwarte aanslag is vervuiling en aanslag van atmosferische oorsprong (minuscule roetdeeltjes).


Soorten zwartreinigers

Enzimo Bio Green-Clean: concentraat beschikbaar 1L, 2.5L en 5L
Diep reinigingsmiddel op basis van enzymen en oppervlakte-actieve stoffen. Bevat bestanddelen van natuurlijke aard die biologisch afbreekbaar zijn.


De kracht van Enzimo Bio Green-Clean ligt in belangrijke mate bij de katalytische werking van de enzymen. Een enzym is een biologische katalysator, een stof die een reactie versnelt zonder zelf opgebruikt te worden.

 1. Enzimo Bio Green-Clean reinigt dieper dan reguliere schoonmaakmiddelen, zonder schade aan te richten aan poreuze oppervlakken.
 2. De reinigende werking richt zich vooral op aanslag van atmosferische oorsprong, de zgn. zwarte aanslag.
  Het product pakt ook de voedingsbodem van biologische componenten aan, waardoor de reiniging compleet is.
 3. Enzimo Bio Green-Clean creëert bovendien een beschermende bio-film waardoor nieuw vuil zich minder snel ophoopt.

Toepassing:

Eveneens aanbevolen voor alle toepassingen waar een verhoogd risico bestaat voor afvloei naar oppervlaktewater, waterpartijen en vijvers. Ook geschikt voor natuursteen en het reinigen van kunstgras.

TIP:

Vereist voor een goede werking hogere temperaturen dan de chemische groenreinigers. Toepassen bij bewolkt weer tussen 15-25°C, 24 uur zonder neerslag.


Deel dit bericht