Weegbreeg Groot

Wat is onkruid?

Onkruid is niets meer dan planten die vanzelf in je tuin opkomen en die op een ongewenste plek groeien; dit kan voor iedere tuinier dus anders zijn. Ze ontsieren je tuinpad of terras, of concurreren met andere planten in de sier- of moestuin. Onkruid groeit vaak enorm snel en kan heel groot worden. Hierdoor krijgen andere planten minder licht, ruimte, water en voedingsstoffen, waardoor deze in het nauw komen en uiteindelijk soms door het onkruid overwoekerd worden. Maar niet alle onkruiden groeien de hoogte in, ook groene aanslag of mos zijn vormen van onkruid die we liever niet zien in de tuin.

Wanneer onkruid bestrijden?

Onkruid bestrijden doe je het best vroeg in het seizoen, zodra je het op ziet komen, ongeveer vanaf februari-maart. Door vroeg te beginnen met onkruid bestrijden, onderdruk je de planten voordat ze zich massaal uit kunnen breiden. Wel is het van belang dat je goed onderscheid kunt maken tussen je sierplanten of groenten en het onkruid. Omdat in het vroege voorjaar alles nog zo klein is, is dat soms moeilijk te zien. Zet daarom bij pas geplante of gezaaide planten altijd een label. Twijfel je? Laat de plant dan eerst even doorgroeien, tot je zeker weet dat je te maken hebt met onkruid of niet. Pas als je het zeker weet, ga je over tot bestrijding.

Hoe onkruid bestrijden

Onkruid bestrijden kan op verschillende manieren. Gebruik bijvoorbeeld een effectief middel tegen onkruid. Kies hierbij voor een product dat aan de strenge regelgeving voldoet en toegelaten is voor amateurgebruik. Deze producten zijn getest op hun impact op milieu en doen de goede stoffen in de grond niet teniet. Daarbij kan je nog kiezen tussen de klassieke onkruidmiddelen, of een variant die nog beter is voor het milieu. Naast onkruidbestrijding met middelen, is het goed om onkruid regelmatig weg te halen met een schoffel, hak of met de hand. Draag bij het verwijderen van onkruid altijd handschoenen, want onkruid kan soms giftige of brandende zuren bevatten. Lees daarenboven voor gebruik steeds het etiket en de productinformatie, inclusief de passende waarschuwingszinnen en –symbolen.

Herbi Alarm Group shot

Herhalen

Onkruiden zijn vaak sterke planten, die niet veel voedingsstoffen nodig hebben om te groeien. Ze kunnen dan ook snel weer de kop op steken. Als je het onkruid wil onderdrukken, is het dus van groot belang dat je de bestrijding op tijd herhaalt en het steeds op tijd verwijdert. Weet ook dat de huidige wetgeving enkel nog zogenaamde contactherbiciden toelaat. Deze middelen werken niet in op de wortels van de plant, waardoor het onkruid sneller dan voorheen zal terugkomen.

Lees hier hoe de huidige onkruidproducten precies werken.

Wat onkruid zegt

Onkruid in de tuin is natuurlijk heel erg vervelend. Maar wist je ook dat je aan het soort onkruid kunt aflezen op welke grond je tuiniert? Zo komt akkerwinde bijvoorbeeld vaak voor op stikstofrijke grond, ereprijs op vruchtbare kleigrond en kamille op zand- en leemgrond. De woekerende heermoes komt op alle tuingronden voor en is dus een veelvoorkomend probleem.

Wil je meer weten over veel voorkomend onkruid? Lees dan hier verder.

Onkruid5
Onkruid moestuin aangepast

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden steeds veilig. Lees voor gebruik steeds het etiket en de productinformatie, inclusief de passende waarschuwingszinnen en –symbolen.

Deel dit bericht