Mos in gazon

Hier en daar wat mos tussen het gras is niet erg. Het wordt pas een probleem als het gaat overheersen, waardoor je grasplantjes er last van krijgen. De natuurlijke strijd tussen mos en gras wordt bijna altijd gewonnen door mos. Het stelt namelijk minder eisen aan zijn leefomgeving dan gras. Zo groeit mos in zure en verdichte grond, waarin gras juist niet goed kan groeien. Ook heeft het in tegenstelling tot gras geen problemen met lagere temperaturen en minder zonlicht. Regenwater blijft in mos hangen in plaats van in de grond te zakken, waardoor er kans is op verdroging van het gras. Al deze factoren zorgen ervoor dat mossen het hele jaar door groeien en dus een voorsprong hebben op de grasplantjes.

Hoe ontstaat mos?

Er zijn verschillende oorzaken. Heb je bijvoorbeeld veel bomen in de tuin? Dat zorgt voor schaduw en daar kun je, vooral na een regenachtige periode, mos aantreffen. Andere oorzaken zijn het te kort maaien van je gazon of een zure grond met onvoldoende voedingsstoffen voor je grasplanten. Ook struiken en bomen in de border kunnen voedingstoffen uit het gazon halen waardoor er minder voeding overblijft voor de grasplanten.

Wat doe je er tegen?

Mos is hardnekkig en daarom gebruiken mensen soms middelen zoals chloor of azijn om mos te bestrijden. Beide middelen zijn erg schadelijk voor het milieu. Gebruik daarom een verantwoord product dat is toegelaten voor amateurgebruik en aan strenge regelgeving is onderworpen zoals Moscide, dat handig verpakt is in voorgedoseerde zakjes en enkel nog dient opgelost te worden in water. Of een ecologisch alternatief dat mos op een verantwoorde manier tegengaat en niet schadelijk is voor andere planten. Het is van belang om naast het bestrijden ook te bedenken wat de oorzaak is. Zo lang je de oorzaak van mos in het gazon niet aanpakt, zal het mos zich elk jaar weer laten zien.

Hoe kun je mos voorkomen?

Je kunt mos op het gazon voorkomen door het goed te onderhouden. Bemest het gazon om de voedingsstoffen op peil te houden en let erop dat je het gras niet te kort maait en dat je kale plekken gelijk opnieuw inzaait. Last van schaduw? Gebruik dan voor het gazon een zaadmengsel voor grassoorten die ook op donkere plekken goed groeien. Je kan ook Bio-Mogazon inzetten. Dit is een vloeibare meststof met ingrediënten van plantaardige oorsprong die een indirecte werking tegen mos heeft. Doordat het gras een extra boost krijgt zal het groeien over de plaats waar het mos zich bevond.

Mos komt ook voor tussen bestrating of op het dak en is niet te voorkomen, maar ook hier geldt: hoe minder schaduw, hoe beter. Heb je toch last van mos op je tegels en andere verharde ondergronden, dan kan onze Algen- en Mosverwijderaar de oplossing bieden.

Heb jij last van mos? Ontdek hier welke soort jou teistert.

Lees ook onze oplossing tegen groenaanslag.

Mos
Mos in gazon
Deel dit bericht