Hoe kan ik onkruid in de moestuin bestrijden?

Onkruid in de moestuin kun je op verschillende manieren bestrijden. Hieronder een aantal opties.


Met de hand, hak en schoffel

De meest efficiënte, maar ook de meest arbeidsintensieve manier, is al het onkruid verwijderen met de hand, een hak of schoffel. Door onkruid met de hand te wieden, weet je zeker dat het onkruid écht weg is. Schoffelen doe je bij voorkeur bij droog weer, het onkruid droogt dan snel uit. Het heeft dan geen kans om opnieuw te gaan groeien. Wieden of schoffelen vraagt wel discipline en regelmatig onderhoud. Vooral in het seizoen groeit onkruid enorm hard en is wekelijks onderhoud noodzakelijk, soms zelfs nog vaker; alleen op die manier blijft het behapbaar


Onkruidbrander

Onkruid wegbranden met een onkruidbrander is milieuvriendelijk en efficiënt. Wel moet je er geduld voor hebben en de ‘behandeling’ na twee weken herhalen. Let hierbij op dat je geen omliggende planten wegbrandt. Vooral bij onkruid op paden en terrassen is dit een handige oplossing!

Bestrijdingsmiddelen

Je kan ook een doeltreffend bestrijdingsmiddel inzetten. Kies altijd voor een verantwoord product dat is toegelaten voor amateurgebruik en aan strenge regelgeving is onderworpen. Herbi Alarm en Herbi Green zijn 2 productassortimenten, zonder glyphosaat, waarmee je reeds na 3u resultaat ziet.

Hoe kan ik onkruid in de moestuin voorkomen ?


Grond afdekken

Heb je veel onkruid in je moestuin en wil je hier op een makkelijke manier vanaf, dan kun je het hele perceel afdekken. Afdekken kan met een groot stuk landbouwplastic of antiworteldoek, maar het kan ook met karton. Zorg dat alles bedekt is met karton en laat de stukken karton 10 cm met elkaar overlappen. Breng er een laag compost op aan van minimaal 5 cm dik. Door het karton krijgt het aanwezige onkruid geen licht en lucht, waardoor het verstikt. Bovendien krijgt nieuw onkruid geen kans om te ontkiemen. De laag compost boven op het karton zorgt ervoor, dat je begint met vruchtbare grond: de beste start voor je planten! Het karton eronder verteert namelijk vanzelf en dit is dus een milieuvriendelijke manier.


Houtsnippers

Om onkruid tussen de bedden te voorkomen, kun je hier een laag houtsnippers op aanbrengen. Deze bodembedekking zorgt ervoor dat onkruid minder snel kans heeft. Zie je toch een onkruidje, verwijder dit dan direct. Zo blijf je het de baas en geniet je van een opgeruimde tuin én grote oogst! Lees hier meer tips bij onkruid bestrijden.

Deel dit bericht