Muggen op afstand door kruiden

Muggen hebben een heel goede neus en blijven bij sommige geuren graag ver uit de buurt. Zo houden ze echt niet van de geur van lavendel, goudsbloemen, citroenmelisse, kattenkruid, munt en rozemarijn. Plant dus een aantal van deze kruidachtige planten in je tuin of zet ze in potten op je terras, balkon of tuintafel. Naast nuttig, zijn deze planten ook nog eens heel sfeervol én lekker. Lees hier meer over de onmisbare kruiden op de BBQ.

Lichaamsgeur

Met hun sterke reukvermogen kunnen ze naast allerlei kruiden, ook onze lichaamsgeuren onderscheiden; of ze je aantrekkelijk vinden hangt van je geur af. Er wordt gezegd dat je muggen op afstand kunt houden, door veel producten te eten waarin vitamine B1 zit, bijvoorbeeld graan, zuivel en fruit. Maar dit is niet wetenschappelijk aangetoond en dus ook niet met zekerheid te zeggen. Muggen op zo’n afstand houden, zodat ze jou helemaal niet ruiken; blijft dus de beste oplossing.

Jezelf beschermen

Behalve dat de eerder genoemde kruidachtige planten muggen weren, kun je ook je zelf beschermen met deze planten. Doe dit door je met een paar blaadjes munt, citroenmelisse of een beetje lavendel in te smeren. Als je naar deze planten ruikt, laten muggen je met rust en kun jij heerlijk slapen! Het insmeren van raam- en deurkozijnen met bijvoorbeeld lavendelolie kan ook helpen om muggen op afstand te houden.

Ontdek hier onze Elektrische Elizan Anti-Muggen verdamper. Bruikbaar met zowel tabletten of met vloeistof.

Tomatenblad

Muggen zijn naast geen fan van kruiden ook helemaal niet in hun sas met het blad van tomatenplanten. Ze kunnen beslist niet tegen deze geur en blijven het liefst op afstand. Eén tomatenblad in je slaapkamer, kan al helpen in de strijd tegen muggen.

Voorkom stilstaand water

Muggen zijn dol op stilstaand water en plasjes, het zijn befaamde muggenbroedplaatsen. Zorg er dus voor dat er geen stilstaand water in de buurt van je terras of huis is, plaats de regenton het liefst achterin de tuin en plaats er een deksel op. Maak overige emmertjes of andere stilstaande watertjes zoveel mogelijk leeg. Laat ook in huis geen water staan.

Zorg voor tocht en plaats een hor

Muggen houden niet van een koude luchtstroom, een ventilator of een raam en een deur tegen elkaar open zetten, kan helpen om de muggen uit het huis te weren. Slaap je het liefst de hele nacht met het raam open? Zorg dan altijd voor een hor in het raam. Zo krijg je wel frisse lucht binnen, maar houd je muggen op afstand.

Muggen op afstand door natuurlijke vijanden

Hoe meer vijanden van de mug in de buurt, hoe minder last je hebt van muggen in de tuin of in huis. Lok bijvoorbeeld met een vijver kikkers of salamanders, deze dieren zijn dol op muggen. Maar ook vogels, spinnen en libellen smullen van de muggen, terwijl vissen dol zijn op muggenlarven.

Shutterstock 1836353530 Middel
Shutterstock 1128960110 Middel

Meer lezen over het nut en de schade van muggen en andere plaaginsecten? Je leest het hier!

Deel dit bericht