1. Kruiden bij de BBQ: Dille
Een van de onmisbare kruiden bij de BBQ is wat ons betreft dille. Dille smaakt heel erg lekker bij vis. Gebruik het bijvoorbeeld in marinade voor zalm of witvis voor deze de BBQ op gaat, zeker weten dat het genieten wordt! Maar niet alleen bij vis is dille een perfecte smaakmaker, ook door een salade smaakt het frisse kruid heel erg lekker.
Dille in de tuin
- Plaats: halfschaduw
- Grond: voedzame en goed doorlatende grond
- Zaaien/planten: zaaien vanaf april t/m augustus direct op de juiste plek
- Oogsten: Oogst jonge blaadjes na 4 tot 6 weken
2. Knoflook
Een of meer teentjes knoflook is hét basis ingrediënt voor je zelfgemaakte kruidenboter. En wat is nu een BBQ zonder stokbrood met kruidenboter? Precies, dat mag niet ontbreken! Knoflook in de tuin komt dus zeker wel van pas tijdens de BBQ. Ook in een marinade voor vlees en vis is knoflook een heerlijke smaakmaker.
Knoflook in de tuin
- Plaats: zonnig
- Grond: alle grondsoorten, als het maar waterdoorlatend is
- Zaaien/planten: het best planten vanaf september t/m november maar in maart- april kan ook
- Oogsten: vanaf juni t/m augustus
Tip: voeg voor meer smaak een beetje peterselie of bieslook toe aan je zelfgemaakte kruidenboter.
3. Rozemarijn
Die geur van rozemarijn alleen al…. Zeker weten dat dit kruid je BBQ tot een feestje maakt! Rozemarijn smaakt heerlijk bij gebakken aardappeltjes, friet of wat dacht je bij/door het stokbrood? En ook in combinatie met gegrilde groenten is rozemarijn een goede smaakmaker. Natuurlijk kan rozemarijn ook gebruikt worden in een marinade voor vlees- of visgerechten.
Rozemarijn in de tuin
- Plaats: zonnig, beschut
- Grond: droog en goed doorlatend
- Zaaien/planten: zaaien of planten in het voorjaar (maart t/m mei) of najaar (september t/m november)
- Oogsten: zomer en winter, de plant is groenblijvend. Knip de plant niet helemaal kaal.
4. Oregano
Oregano, ook wel bekend als wilde marjolein, is een kruid dat ons doet denken aan Italië! Het brengt je BBQ dan ook direct in een mediterrane sfeer. Oregano is het lekkerst om gedroogd te gebruiken. Marineer bijvoorbeeld het vlees ermee of combineer het met tomaten, paprika of aardappeltjes!
Oregano in de tuin
- Plaats: zonnig
- Grond: droog en goed doorlatend
- Zaaien/planten: voorzaaien vanaf april onder glas, vanaf eind mei direct buiten zaaien of planten
- Oogsten: vanaf juli kun je de eerste blaadjes oogsten
5. Kruiden bij de BBQ: Basilicum
Een van de vijf onmisbare kruiden bij de BBQ is natuurlijk basilicum! Basilicum kun je gebruiken in een marinade voor verschillende soorten vlees, maar het is ook de basis voor zelfgemaakte pesto! En wil je wat extra smaak aan je salade geven? Gebruik het kruid dan eens in een basilicumdressing.
Basilicum in de tuin
- Plaats: zon of halfschaduw
- Grond: voedzaam en goed doorlatend
- Zaaien/planten: voorzaaien vanaf april onder glas, vanaf eind mei direct buiten zaaien of planten
- Oogsten: oogst de blaadjes en/of steeltjes vanaf juli
Geniet van de smaakvolle BBQ én je kruidentuin!
Last van gezoem rond de BBQ? Klik hier om onze oplossing te bekijken.