De hele zomer fruit oogsten

Fruit oogsten in je eigen tuin kan bijna de hele zomer en als je het goed plant zelfs tot half oktober. Vooral kleinfruit zoals bessen, frambozen en aardbeien oogst je – afhankelijk van het ras – aan het begin tot halverwege de zomer. Vervolgens kun je in de maanden juli en augustus genieten van je de kersen- en pruimenoogst. En wanneer je ook appels, peren en wellicht ook meloenen in je tuin hebt, zijn de maanden september en oktober ook feestmaanden als het gaat om het oogsten van heerlijke vruchten.

Op zoek naar een ziektebestrijder voor je groenten en fruit? Vind hier de geschikte oplossing.

Shutterstock 217864276

Hoe fruit oogsten?

Het meeste fruit is het lekkerst als de steel al een beetje loslaat van de tak. Je ontdekt dit door voorzichtig aan de vrucht te draaien; wanneer het steeltje dan loslaat, zijn de vruchten rijp. Het exacte moment van oogsten is ook afhankelijk van het ras; sommige vruchten kun je eerder oogsten en na laten rijpen op de schaal.

Aan de slag met vers fruit

Vers fruit is heerlijk om zo van de boom of struik te eten, maar vaak kun je zoveel tegelijk oogsten, dat je het niet in een keer kunt behappen. Leuker én lekkerder is dan om je fruit in allerlei gerechtjes te verwerken. Maak bijvoorbeeld jam van de bessen- of bramenoogst, verwerk de kersen in muffins en maak van je pruimenoogst een verrukkelijke plaattaart.

Appels en peren bewaren

Appels en peren kun je over het algemeen langer bewaren dan kleinfruit, maar dit is ook afhankelijk van het ras. Vooral de rassen met een dikkere schil zijn beter te bewaren. Een paar rassen die behoren tot de ‘bewaarappels’ zijn o.a.: breaburn, jonagold, elstar, boskoop. Peren kun je tot ongeveer drie weken goed houden in de koelkast.

Shutterstock 1158174082

Heerlijke gerechten met fruit

Veel appels en peren over? Verwerk deze dan ook in heerlijke recepten, zoals een traditionele appeltaart of verrukkelijke perencake. Maar ook lekker zijn appels en peren bij hartige gerechten in moes of verwerkt in chutneys. En ook vers kun je ze prima bij hartige gerechten serveren: snijd de appels en of peren bijvoorbeeld in stukjes door een lekkere salade.

Fruit oogsten en verwerken

Dé manier om lang van je fruit te genieten, is het inmaken of wecken van de vruchten, hiervoor zijn alle vruchten geschikt. Je conserveert het fruit door middel van verhitting en bewaart het in een geschikte weckpot of glazen pot met een goed sluitend deksel. Door de verhitting dood je de micro-organismen die zich op het fruit bevinden en normaal gesproken zorgen voor bederven van het fruit. Ga bij inmaken altijd heel zorgvuldig en hygiënisch te werk en gebruik het fruit zo vers mogelijk. Op deze manier kun je de hele winter genieten van je fruitoogst!

Shutterstock 155840267
Deel dit bericht