Moet ik bang zijn van wespen?

Wespen worden vaak als angstaanjagend ervaren vanwege hun pijnlijke steken. Hoewel wespensteken gevaarlijk kunnen zijn, is er geen reden om extreem bang voor deze insecten te zijn. Als je ze met rust laat en niet hindert, zullen ze niet snel steken. Wespen steken alleen als ze bedreigd worden, dus het is belangrijk om niet in de richting van een wesp te slaan en je mond zoveel mogelijk gesloten te houden wanneer er een wesp in de buurt van je gezicht is.

Op zoek naar een oplossing tegen wespen? Klik hier voor onze herbruikbare wespenval.

Zo houd je wespen op afstand

Wespen komen op zoete geuren af, dus spuit niet te veel zoete parfum op als je naar buiten gaat. Geuren waar ze niet van houden zijn munt, lavendel, citroen en kruidnagel. Plant dus enkele van deze kruiden en planten in je tuin of zet ze in potten op het terras om de beestjes zoveel mogelijk op afstand te houden. Ook zoet eten en drinken is natuurlijk erg aantrekkelijk; laat daarom niet te veel eten en drinken onbeheerd of te lang op je tuintafel staan.

Let op: controleer altijd het glas of blikje met frisdrank voor je een slok neemt of er geen wesp in je drinken is beland.

Shutterstock 112570505 Middel

Waarom zijn er veel wespen in augustus?

Wespen zie je vaak pas aan het einde van de zomer, zo rond augustus, de kop op steken. De rest van de zomer zijn ze druk met bouwen van het nest en het verzorgen van de larven. In augustus stopt de koningin met het leggen van eieren en houdt het werk (verzorgen van larven) voor de werksters op. Ze krijgen hierdoor minder zoetigheid binnen die ze eerder via de larven ontvingen. En wellicht speelt het ook mee, dat er aan het eind van de zomer steeds minder bloemen in bloei staan en er dus minder nectar te vinden is. Om toch aan hun nodige zoetigheid te komen, komen ze dus ‘gezellig’ van jouw drankje mee drinken.

Waarom zijn wespen toch nuttig in de natuur?

Naast dat ze zo gemeen kunnen steken en ons aan het eind van de zomer in de weg kunnen zitten, zijn wespen ook zeker wel van waarde. Zo eten ze heel veel insecten zoals muggen en allerlei ongedierte die onze gewassen opeten. Dus hoe meer wespen er zijn, hoe minder (schadelijke) bestrijdingsmiddelen er nodig zijn. In kassen worden sluipwespen al ingezet als ongediertebestrijders, maar ook de gewone wesp eet allerlei insecten die ons (eten) in de weg kunnen zitten. En sommige wespen zorgen zelfs - net als bijen - voor bestuiving van fruitbomen.

Wesp shutterstock 1169544469 Aangepast
Deel dit bericht