Vliegen: vervelende plaaginsecten

Vliegen vinden we meestal maar irritant en vies. Ze eten van ons eten en zoemen tot vervelens toe rond je hoofd. Toch zijn deze plaaginsecten ook zeker wel van waarde voor de natuur; zo eten ze rottende organische materialen, zoals dode dieren. Dit voorkomt dat deze dagenlang liggen te rotten en stank en bacteriën verspreiden. Daarnaast dient de vlieg ook als voedselbron van andere dieren, denk aan vogels, spinnen, kikkers en vleermuizen.

Vliegende bacteriebron


Naast het nut van vliegen, kunnen ze voor ons mensen schadelijk zijn. Let vooral op dat ze niet te lang op je eten zitten. Vliegen zijn echte bacteriebronnen en kunnen ziekten overdragen, doordat ze van een dood organisme naar ons eten vliegen. Gelukkig zijn er manieren om vliegen en fruitvliegjes te bestrijden.

Wil jij liever geen gezoem rond je oren? Klik hier voor oplossingen om vliegen en fruitvliegen te bestrijden.

Vlieg

Mieren: hardwerkende plaaginsecten

Mieren zijn altijd bezig, je ziet ze vaak met tientallen tegelijk op zoek naar eten. Buiten kan dit geen kwaad; hier eten ze allerlei insecten en ‘afval’, zoals rottend organisch materiaal. De beestjes zijn in de natuur dus zeker van nut, maar in de tuin kunnen de mierennesten er met hun gangen en holen wel voor zorgen dat je terras of pad gaat verzakken. Daarnaast heb je ze liever niet binnen, je weet immers nooit waar de beestjes zijn geweest en wat voor ziektekiemen ze met zich meedragen. Mieren in huis zijn vooral op zoek naar etensresten, dus laat deze zeker niet rondslingeren.

Om overlast tegen te gaan kunnen onze mierenproducten helpen. Klik hier

Mieren2

Kleine plaaginsecten: fruitvliegjes

Vind jij het ook een raadsel waar die enorme zwerm fruitvliegjes rond je fruitschaal in de zomer opeens vandaan komt? Fruitvliegjes planten zich enorm snel voor en dan vooral in de zomer. Ze ruiken al van verre overrijp fruit en eten het liefst samen van dat heerlijke maaltje op jouw keukentafel. Deze plaaginsecten kunnen geen kwaad, maar hun maden in het fruit zijn niet echt gezond, dus het is beter om ze te bestrijden of beter nog te voorkomen: laat je fruit niet te rijp worden of bewaar het in de koelkast. De Green Protect fruitvliegjesval kan ook een oplossing bieden.

Fruitvliegjes zijn van veel nut voor de wetenschap. Omdat ze qua bouw veel op de mens lijken, zijn ze bijvoorbeeld heel geschikt voor wetenschappelijk onderzoek naar parkinson, alzheimer en kanker.

Fruitvlieg shutterstock 1117898816 Aangepast

Zoemende muggen

Je kent vast wel die verstoorde zomerse nachten door een luid zoemend geluid. Het zoemende geluid komt van de vleugels van een mug die op zoek is naar eiwit en dit vindt in jouw bloed. Het zijn enkel de bevruchte vrouwtjesmuggen die op zoek zijn naar eiwitten voor de ontwikkeling van haar eitjes. Alle andere muggen leven van de nectar van planten en doen dus geen kwaad. Deze plaaginsecten zijn zeker ook van nut binnen het ecosysteem, zo eten ze allerlei bacteriën uit het water en dienen ze als voedselbron voor verschillende dieren. Daarnaast is ook de mug waardevol in wetenschappelijk onderzoek. Het antistollingsmiddel dat het plaaginsect inspuit wanneer ze bijt, helpt wetenschappers bij onderzoek en ontwikkeling van medicijnen tegen bloedstolsels die bijvoorbeeld trombose, een hartinfarct of een beroerte kunnen veroorzaken.


Hou jij muggen toch liever op afstand? Kijk dan hier eens naar.

Muggen

Heb jij last van vervelende insecten? Met deze oplossingen ben je er zo van verlost

Topscore 1440x320px Bilingual
Deel dit bericht