Hoe ontstaat onkruid in het gazon?

Onkruid in het gazon ontstaat over het algemeen door minder goed onderhoud en verzorging. Denk aan te weinig voeding of een gazon dat te kort gemaaid wordt. Een gazon met veel mos ziet er ook niet fraai uit. Mossen ontstaan op vochtige en schaduwrijke plekken en dichtgeslibde bodems.


Hoe kan ik onkruid in het gazon aanpakken?

Het is belangrijk om onkruid direct te verwijderen om te voorkomen dat het zich snel uitbreidt. Verwijder het onkruid altijd in zijn geheel, dus ook de wortel! Doe dit met de hand of een onkruidsteker. Of gebruik een speciaal bestrijdingsmiddel tegen onkruid in het gazon.

Let op: draag bij het verwijderen van onkruid met de hand altijd handschoenen! Lees hier meer tips bij onkruid bestrijden.


Hoe kan ik onkruid in het gazon voorkomen?

Onkruid in het gazon voorkomen, is natuurlijk de allerbeste oplossing! Mede door een goede verzorging van het gazon voorkom je dat onkruid en mos het gazon overnemen. Je krijgt dan een mooie, dichte grasmat waardoor er geen ruimte is voor veelvoorkomend onkruid zoals klavers, madeliefjes, paardenbloemen etc.


Onderhoudstips voor een gezond gazon

 • Verticuteren
  Middels verticuteren kam je als het ware de bovenste laag uit de grasmat. Dit is goed voor het gazon, omdat de bovenste laag na verloop van tijd dichtslibt door mos en oude grasresten. Door die viltlaag krijgen de wortels van het gras te weinig zuurstof en dat resulteert in een slechte groei. Verticuteren is dus heel nuttig! Verticuteren doe je het beste in maart of april.
 • Maaien
  Maai het gras regelmatig, maar niet te kort. In kort gemaaid gras krijgt onkruid meer kans.
 • Bemesten
  Voor een gezonde grasmat is regelmatig bemesten beslist nodig. Bemest het gazon in het voorjaar, in juni of augustus, en eventueel met een speciale herfstmest in de herfst.
 • Bekalken
  Op een zure grond groeit gras niet goed. Strooi daarom aan het einde van de winter wat kalk over je gazon. Vooral als de pH-waarde lager is dan 5, is het nodig om de grond te bekalken.
 • Bijzaaien
  Zaai kale plekken opnieuw in, zodat er geen kale plekken ontstaan waar onkruid makkelijk kan ontkiemen.
Deel dit bericht

Ontdek onze producten