Hoe herken je de taxuskever
De taxuskever is ongeveer 1 cm groot en grijszwart van kleur met lichtgele vlekjes op de gegroefde dekschilden. Heel typisch is de verlengde snuit, met daarop de 2 antennen of voelsprieten. Overdag verbergen de kevers zich in de vollegrond tussen afgevallen bladeren, in snoeiafval, losse stenen of hout. Bij planten in bloempotten zoeken de kevers vaak een schuilplaats onder de potrand of onder de potten zelf. Schade van volwassen kevers herken je aan een typisch maanvormige hapjes aan de bladranden. Vooral Bergenia, Rhododendron, Epimedium, Euonymus, enz. zijn zeer geliefd door de volwassen kevers.
En de larven?
Vanaf half juli legt de taxuskever zijn eitjes af in de bodem. Begin augustus verschijnen de eerste witte, pootloze larven. Ze worden zowat 1 cm groot, hebben een roodbruine kop en een typische, gekromde C-vorm. Ze overwinteren om in het voorjaar te verpoppen en te ontluiken als volwassen kevers. De larven vreten gedurende het najaar, tijdens zachte winters en het voorjaar aan de wortels en wortelhals van sierplanten. Bij zware aantasting kunnen de planten zelfs afsterven.
Wat kan je doen?
Een preventief middel tegen kevers en hun larven zijn bepaalde kippenrassen zoals bv. cochinekippen. Dit kleine ras heeft bepluimde, korte pootjes, waardoor schade bij het scharrelen verwaarloosbaar is. Wel moeten ze voldoende ruimte hebben, wil je het gepik aan planten en groenten beperken. Zie je het houden van kippen niet zo zitten, dan zijn er gelukkig ook nog andere middeltjes.
Heb je de larven gespot dan kan je biologisch gaan bestrijden met parasiterende aaltjes. Nema T-Bag Kraussei is hiervoor geschikt. Deze aaltjes kan je zowel in het vroege voorjaar als in het najaar inzetten, zolang de bodemtemperatuur minimum 10 graden is.
Opgelet: Bij het gebruik van aaltjes is een vochtige bodem en een gepaste bodemtemperatuur zeer belangrijk. Ondertussen is het warm genoeg dus die bodemtemperatuur zit wel snor. Maar de grond kan wel eens te droog zijn. Dus zorg voor een vochtige bodem alvorens de behandeling te starten en zorg dat ook na de behandeling de bovenlaag van de bodem minstens 2 week vochtig blijft.
Wil je meer weten over biologisch bestrijden met parasiterende aaltjes? Lees dan hier verder.
Zijn er geen larven gevonden, maar zie je wel vraatschade van volwassen taxuskevers, kan je de plant behandelen met Delete of Delete Spray bv. Of je kan voor een ecologische variant kiezen, zoals Bio-Pyretrex Garden.