Wat zijn Nematoden of aaltjes:

Nematoden of aaltjes zijn microscopisch kleine rondwormen die niet met het blote oog waarneembaar zijn. In de bodem kunnen wel een miljoen aaltjes leven per vierkante meter. Vele leven van rottend organisch materiaal. Een klein aantal parasiteert op insecten. Het zijn die insectparasitaire aaltjes die worden ingezet in de bestrijding van... andere, schadelijke insecten. Ze zijn volledig onschadelijk voor de planten en andere dieren in je tuin. Eens het voedsel voor de parasiterende aaltjes uit de bodem is verdwenen zullen ook zij verdwijnen.

Magnifying Glass on Soil

Soorten aaltjes gebruikt voor plaagbestrijding:

De bekendste nuttige insectparasitaire aaltjes zijn :

Phasmarhabditis hermaphrodita : inzetbaar als biologische bestrijders tegen diverse (naakt)slakken.

Steinernema feltiae : werkzaam tegen de larven en poppen van diverse plaaginsecten, zoals emelten (larven van langpootmuggen) en larven van oevervliegen. Steinernema feltiae kan ook op planten worden toegepast om de larven en poppen van trips en coloradokevers te bestrijden. Tot slot kunnen ze ook worden ingezet om mieren uit de bodem te verjagen. Doden doen ze de mieren niet, maar mieren houden niet van aaltjes in hun buurt dus zij zullen hun nest verplaatsen.

Steinernema carpocapsae : werkzaam tegen engerlingen (larven) en poppen van de rozenkever, meikever, junikever, sallandkever, rupsen van nachtuilen, fruitmot, kooluil, groenteuil, larven van de grote dennenkever, diverse andere kevers en veenmollen. Ook deze aaltjes kunnen op planten worden toegepast om o.a. de buxusmot en eikenprocessierups te bestrijden. Ook werken de Steinernema carpocapsae aaltjes tegen teken, vlooien en koperwormen.

Steinernema kraussei : Net zoals Steinernema carpocapsae aaltjes zijn Steinernema kraussei aaltjes werkzaam tegen engerlingen (larven) en poppen van de rozenkever, meikever, junikever, sallandkever, maar ook tegen de taxuskever of lapsnuitkever, laurierkerskever, mestkever en bladsprietkever. Verder kunnen deze aaltjes ook worden ingezet tegen de larven van varenrouwmuggen (potgrondvliegjes) en poppen en larven van trips in de bodem. Ook tegen de buxusmot kunnen deze aaltjes ingezet worden.


Welke aaltjes worden gebruikt door Edialux?

In het Edialux Ecologic Nema T-Bag gamma kan je de bovenstaande aaltjes vinden, verdeeld over 4 producten:

  1. Nema T-Bag Phasma bestaande uit Phasmarhabditis hermaphrodita aaltjes ter bestrijding van slakken
  2. Nema T-Bag Felti die Steinernema feltiae aaltjes bevat en zich richt op emelten, tripsen, coloradokevers etc
  3. Nema T-Bag Kraussei met Steinernema kraussei aaltjes om taxuskevers, varenrouwuggen maar ook de rupsen van de buxusmot te bestrijden.
  4. Nema T-Bag Capsa is een mengeling van Steinernema carpocapsae en Steinernema kraussei die onderandere engerlingen, ritnaalden en aardrupsen op het menu hebben staan.

In elk doosje zitten twee T-Bags. Zo kan de behandeling opgesplitst worden in twee fasen. Dit is vooral belangrijk bij bladbehandeling tegen de buxusmot, rupsen, coloradokevers en dergelijke, waar nieuwe eitjes kunnen uitkomen na de eerste behandeling.

Nema T Bags Group shot 3

Hoe ga je te werk?

Het leuke aan dit product is dat ze onmiddellijk inzetbaar zijn na aankoop in de winkel of webshop, omdat de aaltjes meteen worden meegeleverd. Je hoeft dus geen lege verpakking te kopen en op de levende organisme te wachten alvorens de behandeling te kunnen starten.

Voor een optimaal resultaat wacht je best tot de bodemtemperatuur minimum 10°C bedraagt. De bodemtemperatuur warmt veel trager op dan de lucht. In de meeste plaatsen in Vlaanderen daalt de bodemtemperatuur vanaf begin april niet meer onder 10°C. Daarom adviseren wij om aaltjes in de tuin toe te passen van april tot oktober. In serres of bloempotten in huis zijn aaltjes het hele jaar door toepasbaar, indien de vereiste bodemtemperatuur en vochtigheid aanwezig is.
Let wel, aaltjes zijn gevoelig aan UV-straling. Start de behandeling dus bij voorkeur ’s avonds op een bewolkte dag of zelfs bij regenweer, zeker nooit in fel zonlicht toepassen. Ook is het belangrijk toe te passen op een vochtige bodem en de bovenlaag van de bodem na behandeling ten minste 2 weken vochtig te houden.

Eens je de behandeling kan starten, is de klus geklaard in een handomdraai. De aaltjes zitten verpakt in handige, voorgedoseerde zakjes. Er moet dus niets afgemeten worden, geen tientallen emmers verdund etc. Je kan simpelweg het zakje (gesloten) met aaltjes in de Nema T-Pot doen die speciaal ontworpen is voor het verspreiden van aaltjes. Vul aan met wat water en schud of roer het mengsel zodat de aaltjes uit het zakje zich in het water verspreiden. Vul daarna verder aan met 1 L lauw water. Vervolgens sluit je de Nema T-Pot aan op een tuinslang, open de waterkraan en start met sproeien. Start met de zones die de meeste schade hebben geleden en besproei daarna alle plekken waar je de aanwezigheid van plaaginsecten of naaktslakken vermoedt. Na 7 tot 10 minuten sproeien (afhankelijk van de waterdruk) zijn alle nematoden over de bodem verspreid.

Nematode Diagram
Nematode Life Cycle NL

Nu is het aan de aaltjes. Zij dringen de vochtige bodem in, waar ze op zoek gaan naar hun voedsel (engerlingen, emelten, larven van taxuskevers, slakken…). Jijzelf dient enkel nog de gebruikte Nema T-Bag op de composthoop te gooien. Na een paar dagen kan je de eerste resultaten al merken. Geef de aaltjes echter wat tijd om al hun voedsel op te eten; duidelijk waarneembare veranderingen zullen na 2 weken zichtbaar zijn.

Het is ook mogelijk om Nema T-Bags te gebruiken met een gieter. Hiervoor dien je wel de hoeveel water aan de zakjes aan te passen. Lees dus voor gebruik aandachtig de bijsluiter om de juiste dosering te kennen.


Benieuwd welke bodeminsecten je zoals kan aantreffen in de lente? Klik hier

Onze oplossingen medium res
Deel dit bericht