1. Hoe kan ik ratten en muizen herkennen en onderscheiden?

 1. Grootte: Ratten zijn over het algemeen groter dan muizen. Volwassen ratten kunnen variëren van 15 tot 40 cm lang, inclusief hun staart, terwijl muizen meestal tussen de 7 en 10 cm lang zijn, inclusief hun staart.
 2. Lichaamsvorm: Ratten hebben een grotere, bredere kop in verhouding tot hun lichaam, terwijl muizen een kleinere kop hebben in verhouding tot hun lichaam.
 3. Staart: Ratten hebben een dikke, schubachtige staart die korter is dan de lengte van hun lichaam, terwijl muizen een langere, dunne staart hebben die vaak net zo lang is als hun lichaam.

Het is belangrijk om ze correct te identificeren om de juiste maatregelen te kunnen nemen voor preventie en bestrijding.


2. Wat zijn de tekenen van een ratten- of muizenplaag in huis en tuin?

Tekenen van een ratten- of muizenplaag zijn onder andere het vinden van uitwerpselen in en rondom het huis, knaagsporen aan voedselverpakkingen of meubels, nestmateriaal zoals papier of stof, onaangename geuren, krassende of schuifelende geluiden, en zichtbaarheid van ratten of muizen zelf, vooral 's nachts.

Mouse 1708365 640
Brown rat 2115585 640

3. Hoe kan ik mijn huis en tuin beschermen tegen ratten en muizen?

Om uw huis en tuin te beschermen tegen ratten en muizen, kunt u de volgende maatregelen nemen:

 1. Sluit openingen en kieren in muren, vloeren en plafonds af om toegangspunten te voorkomen. Sorkil Muisstop is een weringpasta voor zowel ratten als muizen.
 2. Bewaar voedsel in luchtdichte containers en houd het aanrecht schoon.
 3. Verwijder rommel en puin waarin ze zich kunnen verschuilen.
 4. Zorg voor goede hygiëne, zoals het regelmatig reinigen van afvalbakken.
 5. Snoei struiken en bomen zodat ze geen directe toegang bieden tot uw huis.

4. Welke gezondheidsrisico's brengen ratten en muizen met zich mee?

Ratten en muizen kunnen verschillende gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Ze kunnen ziekteverwekkers verspreiden via hun uitwerpselen, urine en speeksel. Enkele voorbeelden van ziektes die ze kunnen overdragen zijn hantavirus, leptospirose, salmonellose en de ziekte van Weil. Daarnaast kunnen ze allergieën en astma verergeren vanwege de allergenen die ze bij zich dragen.

5. Welke methoden werken tegen ratten en muizen in je huis en tuin?


Muizenvallen en rattenvallen

Zowel ratten- als muizenvallen zijn nog steeds zeer effectief en robuust. Zo zijn er verschillende soorten vallen beschikbaar voor het vangen van muizen en ratten. Je kunt kiezen voor de authentieke houten vallen die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden of vallen gemaakt van kunststof of verzinkte metalen onderdelen die een iets langere levensduur hebben.

TIP:
Een handige tip is om de vallen te combineren met aantrekkelijk lokaas, zoals pindakaas of gifvrij lokaas met een smaakje zoals de Nara Lure. Op die manier vergroot je de kans dat de muizen of ratten worden aangetrokken tot de val en gevangen worden.


Gebruik maken van rattengif of muizengif (rodenticiden)

Bij het kiezen van het juiste rodenticide is het belangrijk om rekening te houden met de locatie van de plaag. Bij Edialux maken we onderscheid tussen twee soorten ruimten: droge ruimten en vochtige ruimten.

 1. Voor droge ruimten bevelen we granen en pasta's aan. Deze vormen van rodenticide zijn effectief in het bestrijden van ratten en muizen in omgevingen waar vochtigheid geen grote rol speelt.

  Granen

  Ratten zijn verzot op granen en zetmeelrijke producten. Vandaar dat veel rodenticiden gemaakt zijn op basis van graansoorten. We onderscheiden hierin de twee
  belangrijkste soorten, namelijk: tarwe en haver. Ratten en muizen komen in hun leefomgeving het meest in contact met tarwekorrels. Wanneer je merkt dat een bepaalde graansoort niet aanslaat dan is het raadzaam om een andere soort uit te proberen.

  Pasta

  Pasta’s bevatten extra geurige aroma’s waardoor de ratten en/of muizen extra getriggerd worden. Hier schuilt dan ook het grote succes in aantrekkelijkheid. Het is steeds belangrijk dat het lokaas aantrekkelijker is dan de voeding die voor handen is. Daarnaast hebben ze een zeer hoog vetgehalte waardoor ze beter bestand zijn tegen vocht. De actieve stof is gelijkmatig in de pasta verdeeld wat een snelle en dodelijke opname bevordert.
 2. Voor vochtige ruimten is het aanbevolen om blocs te gebruiken als rodenticide. Blocs bevatten paraffine waardoor ze een hoge vochtbestendigheid kunnen waarborgen. Daarnaast kunnen pasta's ook worden gebruikt in vochtige ruimten.
  Bekijk hier de verschillende rodenticiden

  We raden sterk aan om rodenticiden te gebruiken in combinatie met lokaasdozen of kooien om enerzijds de plaagdieren te vangen, maar ook om anderzijds de veiligheid van je huishouden te bewaren.

Bekijk hier de verschillende rodenticiden

We raden sterk aan om rodenticiden te gebruiken in combinatie met lokaasdozen of kooien om enerzijds de plaagdieren te vangen, maar ook om anderzijds de veiligheid van je huishouden te bewaren.

Gifvrije gearomatiseerde lokaas

Denk hierbij aan gifvrije chocolade en vanille gearomatiseerde vallen van Mouse Trap met een lange werking. De blokjes zijn zeer effectief om de aanwezige muizen in huis op te sporen en werken 3 maanden lang. Daarnaast zijn er ook navullingen beschikbaar, die opnieuw de duurtijd verlengen. De verpakking functioneert tevens ook als lokaasdoos, waardoor deze duurzame en hervulbare muizenvallen onmiddellijk klaar is voor gebruik. Zo is het duurzaam én effectief tegen ongediertebestrijding.


Controleer ongedierte met lijm(platen)

Ecotrap lijlmplaten en Rat glue zijn 100% gifvrij en daardoor veiliger. Ecotrap is een gearomatiseerd lijmbord om muizen en insecten te vangen. De Rat glue is daartegen volledig geur- en kleurloos en kan je zelf aanbrengen aan je gekozen voorwerp. Let wel op: Ecotrap is geen bestrijdingsmiddel. Het wordt enkel ingezet om de aanwezigheid van muizen en insecten te controleren. Na de vangst van muizen of insecten op het lijmbord dient een rodenticide of insecticide gebruikt te worden om het ongedierte te bestrijden.

TIP
: Voor een maximale vangcapaciteit kan je een beetje lokstof (chocopasta, kaas, chocolade, brood, enz.) aanbrengen op het bord en voorwerpen.

Het is belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen en om te zorgen voor een goede hygiëne om herbesmetting te voorkomen. Indien de plaag niet te beheersen valt, is het aangeraden om professionele ongediertebestrijdingsdiensten in te schakelen.

Deel dit bericht