1. Zaaien

Als het om tuinklusjes voor kinderen gaat, staat met stip op nummer 1 natuurlijk, zaaien! Hoe magisch is het om een zaadje in de grond te stoppen dat vervolgens uitgroeit tot een plant? Als je dat zelf al bijzonder vindt, hoe leuk moet dat dan wel niet voor kinderen zijn.

Stap voor stap zaaien
Zaaien is niet moeilijk. Leg wat zaadjes op de hand van je kind en laat hem of haar deze zaadjes in de grond steken. Bekijk op de verpakking hoe diep de zaadjes de grond in moeten. Je kunt je kind ook de zaadjes op de aarde laten leggen, waarna je een beetje grond geeft die hij of zij vervolgens over de zaadjes mag verspreiden; op die manier kun je de zaaidiepte beter inschatten. Zaai tijdens de paasvakantie bijvoorbeeld radijsjes, tomaten, sla of wat denk je van bloemen? De meeste planten zaai je in het voorjaar, maar kijk voor de juiste informatie altijd op de verpakking.

TIP
Ga eens voor andere zaaibakjes dan normaal, gebruik bijvoorbeeld eierschalen!

zaadjesplanten
eierdopjes-als-kweekpotjes

2. Zomerbollen planten

Bollen planten is heel eenvoudig en daarom zeker geschikt als een van de leuk tuinklusjes voor kinderen. Zomerbollen plant je in de lente. Voor sommige wacht je best na half mei (na de IJsheiligen), als de kans op vorst geweken is. Raadpleeg de verpakking voor de beste planttijd. Laat je kind tijdens de paasvakantie zelf de bollen uitkiezen, dit geeft hem of haar nog meer plezier in de klus. Kies uit dahlia’s, lelies of gladiolen.

Hoe ga je te werk
Zoek een zonnig plekje uit in de tuin, verwijder onkruid en woel de grond een beetje om met een hark. Plant zomerbollen ongeveer twee keer zo diep als de bol groot is. Behalve dahliaknollen, deze plant je direct onder de grond. Zorg ervoor dat een klein stukje van de houtachtige stengel boven de grond uitsteekt.

3. Moestuintje beginnen

Het voorjaar of de paasvakantie is een perfecte tijd om een moestuintje aan te leggen. Houd het compact door bijvoorbeeld een vierkantemetermoestuin aan te schaffen of door een paar groenten te zaaien of te planten in een moestuinbak of grote bloempot. Kies makkelijke groenten als radijsjes, tuinkers of sla. Hiervan kun je snel je eerste maaltje oogsten. Ook leuk: aardbeien, de meeste kinderen zijn dol op deze zoete vruchten!

4. Water geven

Na het zaaien en planten is het natuurlijk tijd om water te geven aan de plantjes! Leer je kind dat planten – net als zij – voeding nodig hebben om te groeien. Let op dat de planten niet te veel water krijgen, blijf erbij wanneer je kind met een eigen gietertje de plantjes bewatert.

5. Onkruid weghalen

Onkruid verwijderen is misschien niet direct een klusje waar je aan denkt bij 5 leuke tuinklusjes voor kinderen, toch is het heel leerzaam om ook dit klusje samen met je kleintje aan te pakken. Vooral wanneer je samen met je kind iets gezaaid of geplant hebt, is het belangrijk dat dit goed onderhouden wordt en daarbij hoort ook onkruid weghalen. Doe je kind altijd handschoenen aan tijdens deze klus.

planten-watergeven

Deze 5 leuke tuinklusjes voor kinderen zijn een uitgangspunt voor plezier in de tuin met je kind. Zorg er natuurlijk voor dat je kind veilig aan de slag gaat met deze tuinklusjes. Blijf er altijd bij en laat je kind niet zelf aan de slag gaan met (scherp) tuingereedschap.

Mag het wat creatiever zijn, zoals een insectenhotel bouwen bv?
Hier zijn nog 3 leuke ideëen!

Deel dit bericht