Wat is een urban jungle?

Een urban jungle is een kamer of huis vol kamerplanten. Een ruimte waar je kan genieten van al het groen en zeker weten tot rust komt. Want dat planten goed voor onze gezondheid zijn, hoeven we je vast niet uit te leggen. Een beetje extra groen en zuurstof in huis geen kwaad.

1 Welke planten passen er bij jou en je huis?

Een urban jungle creëren betekent niet je huis vol zetten met planten zonder er bij na te denken. Het is belangrijk om vooraf te bedenken welke planten bij jou en je huis passen. Kijk hierbij naar de ruimte die je hebt, de hoeveelheid licht, de temperatuur en je agenda. Ben je veel weg of heb je weinig tijd om je planten te verzorgen? Dan is het slim om onderhoudsvriendelijke planten aan te schaffen.

Shutterstock 1605692758
Shutterstock 78005947

2 Licht in huis

Licht is belangrijk voor planten. Zonder licht overleven veel planten het zelfs niet. Daglicht is hierbij het beste, kijk dus goed naar de lichtinval in huis; heb je grote ramen waardoor veel licht naar binnen komt, is er een lichtkoepel aanwezig of heb je juist kleine raampjes of bomen voor het raam die het zonlicht tegenhouden? Het is goed om hier rekening mee te houden bij de aanschaf van de planten voor jouw urban jungle. Bekijk voor je een plant koopt of de plant in de volle zon of liever in de (half)schaduw staat.

Tip: De lichtinval in je huis is wisselend per seizoen. Houd ook dit in de gaten en schuif je planten in en uit het licht als dat nodig is.

3 Luchtvochtigheid en je urban jungle

Net als licht is ook water van levensbelang voor een mooie urban jungle. Natuurlijk is het belangrijk om je planten regelmatig van water te voorzien met een gieter en/of plantenspuit, maar ook de luchtvochtigheid in je huis speelt mee als het om de gezondheid van jouw groene vrienden gaat. Door verwarming is de luchtvochtigheidsgraad vaak te laag in onze huiskamers, terwijl planten juist van een hoge luchtvochtigheid houden. Met een vernevelaar kun je de planten eventueel van de juiste luchtvochtigheid voorzien.

Last van insecten bij je kamerplanten? Ontdek hier onze oplossing.

Shutterstock 1748699876
Shutterstock 1310460155

4 Geef planten de ruimte

Natuurlijk is het leuk om de planten in groepjes bij elkaar te plaatsen, maar let er hierbij wel op dat ze voldoende ruimte hebben en elkaar niet in de weg zitten; ze hebben immers ruimte nodig om te kunnen groeien. Kies daarnaast altijd het juiste formaat pot. Om groei en gezondheid te stimuleren kun je de plant om de twee jaar van een nieuwe, grotere pot en nieuwe aarde voorzien.

5 Een echte urban jungle betekent overal planten

Een urban jungle is niet alleen wat groene planten in een hoekje van je huis, nee, een echte urban jungle creëer je door verschillende planten door het hele huis te verspreiden. Denk aan een hangplant aan het plafond waarnaast er eentje al slingerend de zijkant van de kast opfleurt of vrolijk op een plank aan de wand staat. En natuurlijk mogen de grote, hoge planten op de vloer niet ontbreken. Wissel ook af in soorten planten: groot, klein, gekleurd of gespikkeld blad; hoe meer diversiteit, hoe leuker en mooier jouw urban jungle!

Ontdek hier onze ecologische spray om insecten uit de buurt van je kamerplanten te houden.

Shutterstock 782650540
Deel dit bericht