Aardappelplaag 42

Aardappelziekte

De aardappelziekte ofwel Phytophthora infestans is een heel besmettelijke ziekte voor je aardappelen en tomaten. Je herkent de ziekte aan de olieachtige vlekken op de aardappels en tomaten en het witachtige schimmelpluis aan de onderkant van het blad. De aardappelziekte kan zich binnen enkele dagen over je gehele moestuin verspreiden. Wanneer je symptomen van de ziekte ontdekt, is het dus noodzakelijk de besmette plant direct te verwijderen; vergeet hierbij ook niet alle knollen in de grond te verwijderen. De ziekte ontstaat vaak bij vochtig weer in het voorjaar en de zomer. Neem vooraf al maatregelen tegen de ziekte door de planten ruim uit elkaar te planten, indien mogelijk de planten onder een afdak te zetten en ze regelmatig te controleren.

Behandelen van juni t/m augustus

Aanbevolen product: PROXANIL GARDEN

Taksterfte bij buxus

Er zijn twee soorten ziekten die taksterfte kunnen veroorzaken: Cylindrocladium, de meest schadelijke, en Volutella. Beide ziekten pak je best preventief aan. Wanneer de eerstgenoemde voorkomt en sporen vormt, ben je voor 10 jaar gezien. Bij aantasting door de eerste ziekte zal de buxus vrij snel zijn blad laten vallen. Bij Volutella blijft het verdroogde blad aan de plant hangen. Bij Cylindrocladium zullen er op bladeren en stengels zwarte vlekken ontstaan die niet voorkomen bij Volutella. Bij deze laatste zijn in vochtige periodes witte tot roze schimmelpluisjes zichtbaar.

Behandelen in voorjaar tot eventueel najaar

Aanbevolen producten: EMINENT GARDEN, DIFCOR GARDEN BUXUS

Taksterfte Cylindrocladium buxicola 12 1

Krulziekte bij perzik

Krulziekte of Taphrina deformans is een schimmelziekte die de ontwikkeling van de scheuten sterk negatief kan beïnvloeden. En net deze nieuwe scheuten moeten het volgende jaar bloemen en dus vruchten dragen. Wanneer je deze ziekte ongemoeid laat, zullen de knoppen enkel wat gekruld blad vertonen of deels afgestorven zijn. Dit is al vroeg in het voorjaar bij de ontluiking waarneembaar. Wanneer je die schade opmerkt, ben je echter al te laat om nog resultaat te halen van een behandeling.

Aanbevolen product: CUPREX GARDEN

Monilia 2

Monilia

Tak- en bloesemsterfte bij steenfruitsoorten zoals kers, perzik en pruim, maar ook bij pitfruitsoorten, wordt vaak veroorzaakt door de schimmels Monilia laxa en Monilia fructigena. Ze groeien op geïnfecteerde vruchten uit tot concentrische cirkelvormige groepjes sporenhopen. De vruchten drogen uit en blijven vervolgens hangen aan de boom. De Monilia schimmels overwinteren op oude vruchtmummies van het vorige jaar die aan de boom zijn blijven hangen of op de grond liggen. De schimmelsporen worden meegedragen door de wind en veroorzaken het volgende jaar een nieuwe aantasting. Het probleem doet zich vooral voor indien er tijdens de bloeiperiode veel regen valt. De ziekte is te herkennen aan het plots afsterven van bloesems. In het beste geval blijft de aantasting beperkt tot de bloemen die dan geruime tijd verdroogd aan de takken blijven hangen. Erger is wanneer de schimmel in het steeltje van de bloem/jonge vrucht doorgroeit en nadien verder tot in de scheuten. Dan sterven ook stukken van de twijgen af

Aanbevolen product: CUPREX GARDEN

Papiervlekkenziekte

De papiervlekkenziekte (Phytophthora porri) is een schimmelziekte, die zowel in de moestuin als in de siertuin voorkomt. Per plant zijn de symptomen van de ziekte anders, dat maakt deze moeilijk te herkennen. Meestal begint de ziekte aan de punten van de bladeren waar waterige puntjes of cirkelronde en onregelmatige afstervende vlekjes ontstaan die uiteindelijk als papier aanvoelen. Soms vallen de geïnfecteerde bladeren af. Ook bloemen kunnen geïnfecteerd raken met de papiervlekkenziekte. De ziekte zorgt ervoor dat de plant niet volgroeit. Een plant die heel gevoelig is voor deze schimmel is prei. Een hoge luchtvochtigheid bevordert de ontwikkeling van de ziekte. Vooral als een plant een lange tijd niet opdroogt, is de kans op Phytophora porri groot.

Behandelen van april tot oktober.

Papiervlekkenziekte
Deel dit bericht