Hoe kan ik onkruid tussen sierplanten bestrijden?

Onkruid tussen sierplanten kun je bestrijden door het onkruid steeds met de hand, schrepel, hak of schoffel weg te halen. Verwijder het onkruid altijd met wortel en al en ruim het direct op. Als je het in de border laat liggen, bestaat de kans dat het via de wortel weer aangroeit. Vooral in een vochtige periode is dit een veelvoorkomend probleem. Draag bij het verwijderen van onkruid altijd handschoenen, want onkruid kan soms giftige of brandende zuren bevatten. Je kan het onkruid ook bestrijden met een bestrijdingsmiddel. Kies hierbij een verantwoorde onkruidverdelger, hiermee belast je het milieu zo min mogelijk en richt je geen schade aan aan de omliggende planten. Wij raden ook aan een afschermkap op de sproeier te gebruiken, om de andere planten niet te beschadigen.

Ontdek ons gamma tegen onkruid in de siertuin.

Hoe kan ik onkruid tussen sierplanten voorkomen?’

Onkruid tussen sierplanten zoveel mogelijk voorkomen, doe je door het onkruid simpelweg geen kans te geven. Bijvoorbeeld door de bodem af te dekken met een mulchlaag van boomschors, cacaodoppen of compost, of de border zo te laten begroeien met sierplanten dat er geen kale grond meer is. Dat kan door de planten wat dichter op elkaar te zetten of bodembedekkers aan te planten. De grond is hierdoor altijd bedekt, waardoor onkruid geen of minder kans heeft.


Wanneer onkruid bestrijden?

Met onkruid bestrijden begin je het best vroeg in het seizoen, zodra je het ziet opkomen, ongeveer vanaf februari-maart. Door vroeg te beginnen met onkruid bestrijden, onderdruk je deze ongewenste planten voordat ze zich massaal kunnen uitbreiden. Wel is het van belang dat je goed onderscheid kunt maken tussen je sierplanten of groenten en het onkruid. Omdat in het vroege voorjaar alles nog zo klein is, is dat soms moeilijk te zien. Zet daarom bij pas uitgeplante of gezaaide planten altijd een label. Twijfel je? Laat de plant dan eerst even doorgroeien, tot je zeker weet dat je te maken hebt met onkruid of niet. Pas als je het zeker weet, ga je over tot bestrijding.

Lees hier meer over onkruid bestrijden.

Deel dit bericht