Tijdig ingrijpen

Een muis in je keuken gezien? Rattenkeutels in je garage of tuinhuis opgemerkt? In de meeste gevallen treft je geen blaam, maar je doet er liever wel zo snel mogelijk iets aan. Want wanneer je één zo’n beestje ziet, zijn er waarschijnlijk meer. Voor je het weet, zit je met een plaag. Tijdig ingrijpen is dus de boodschap. Maar zelfs wanneer je dat punt voorbij bent, dan heb je vandaag enkele snelle en efficiënte oplossingen om je leefomgeving weer knaagdiervrij te krijgen.

Het ene gif is het andere niet

De meest courante en effectiefste manier om ratten en muizen aan te pakken, is met ‘rodenticiden’. Dat is vergif dat speciaal werd ontwikkeld om knaagdieren mee te verdelgen en is meestal in een lokaas verwerkt. Alleen is de ene soort rodenticide of lokaas de andere niet. De ene werkt in bepaalde omstandigheden minder goed dan in andere. Zo zijn sommige ratten bijzonder lokaasschuw en het ene lokaas is meer geschikt voor vochtige omgevingen dan andere. Kortom: zomaar gif neerleggen garandeert geen oplossing. Vaak gaat er wat “trial and error” vooraf om uit te zoeken wat nu het best, werkende middeltje voor ‘jouw’ muizen- of rattenplaag is.

Welk lokaas kies ik?

Of toch beter een klassieke muizenval?

Muizen- en rattenvallen bestaan in allerlei vormen en uitvoeringen. Er zijn de traditionele klemmen in hout of kunststof en vallen waarin de knaagdieren levend gevangen worden. Kies je voor vallen waarin ze levend worden gevangen, dan dien je het gevangen dier weer los te laten, bv in een bos of veld.

Bij een klem is het belangrijk de klem op de juiste plaatsen te zetten. Het voerderplaatje zet je best tegen de muur. Een rat of muis zal immers zoveel mogelijk langs muren bewegen waardoor er meer kans is op een succesvolle vangst. Leg iets aantrekkelijk op de klem zoals chocolade, pindakaas, graantjes etc. Heb je het diertje te pakken? Verwijder het dan zo snel mogelijk om geen schuwheid en achterdocht bij de overige knaagdieren te ontwikkelen.

Ontdek hier hoe je muizen of ratten aanpakt zonder je kinderen of huisdieren in gevaar te brengen.

T1 MUIS1 sml 1100x1100px

De kans is groot dat je vroeg of laat te maken krijgt met muizen of ratten in huis of tuin. Hoe belangrijk is snel ingrijpen? Hoe doe ik dat het efficiëntst? Hoe houd ik dat veilig voor mijn kinderen en voor mijn echte huisdieren? We selecteerden de vijf meest voorkomende vragen en geven daar een sluitend antwoord op.

5 vragen en antwoorden

Deel dit bericht

Ontdek onze producten