Wanneer planten stekken

In principe kun je het hele jaar door planten stekken, behalve in de winter. Het voorjaar is de beste periode om je plantjes te stekken. Het is niet te warm, niet te koud en er is voldoende licht. Het verschilt per plant wanneer je kunt stekken, maar in het groeiseizoen is de overlevingskans het grootst.


Planten stekken: hoe ga je te werk?

Het is per plant verschillend hoe je ze kunt stekken. De verschillende methodes hangen af van de manier waarop je de stekken neemt. Sommige planten ontwikkelen vanzelf aftakkingen met kleine plantjes eraan, ook wel uitlopers genoemd, andere maken ondergrondse babyplantjes. En sommige planten maken zelf nieuwe scheuten of er groeit op het topje van de plant een kopstekje. Diverse tuinplanten kun je vermeerderen door middel van stengelstekken of kruidachtige kopstekken, en soms kun je bladstekken nemen. Ook is het mogelijk om via de blaadjes te stekken. Bekijk hieronder welke populaire planten je op welke manier kunt stekken. Om het de groei van de stekjes te bevorderen kan je gebruik maken van een stekpoeder.

Uitlopers

Aardbeienplantjes leveren niet alleen heerlijk zoete vruchten, je kunt ze ook heel makkelijk stekken. Ze krijgen uitlopers die je van de moederplant af kunt snijden. De stekjes die dicht bij de moederplant groeien, zijn het sterkst. Wil je veel aardbeien oogsten, dan is het belangrijk om alle uitlopers weg te halen. De uitlopers zuigen namelijk energie van de moederplant. Wil je je aardbeienplanten vermeerderen, kies dan de krachtigste uitlopers. Plant ze op een nieuwe plek in vochtige grond en dan is het een kwestie van wachten en goed verzorgen.

Uitloper aardbei shutterstock 691039615 Aangepast
Babyplantjes pannenkoekenplant shutterstock 1036692262 Aangepast

Babyplantjes

Tegenwoordig is de pannenkoekenplant weer terug van weggeweest. Deze populaire kamerplant maakt babyplantjes die je uit de grond kunt halen bij een grootte van ongeveer 4 centimeter. Indien het stekje nog geen wortels heeft, kun je het stekje in een bakje met water zetten. Als de babyplant al wortels heeft, dan kan je het stekje direct in een potje met goede potgrond zetten.

Nieuwe scheuten

De bananenplant geeft een heerlijk tropisch tintje in huis of in de tuin. Het voordeel van deze plant is, dat hij zelf nieuwe scheuten maakt, die je eenvoudig kunt opkweken tot een nieuwe plant. Het is belangrijk om deze scheutjes eerst genoeg tijd te geven om te groeien. Je kunt de scheuten verwijderen bij een hoogte van 20 à 50 centimeter. Snijd het stekje zo dicht mogelijk bij de moederplant af zonder de wortels te beschadigen. Als de stek wortels heeft, mag deze gelijk in de grond en anders kun je de stek het beste in een bakje water plaatsen totdat hij wortels heeft gevormd.

Nieuwe scheuten banananeplant shutterstock 634868474 Aangepast
Kopstekje dracaena shutterstock 1514452331 Aangepast

Kopstekje

De bekende kamerplant Dracaena kun je stekken door middel van kopstekjes. Kopstekjes haal je uit de top van de plant; ze bestaan uit een stukje stengel met bladeren eraan. Snijd het kopstekje schuin af net onder de bovenste knoop. Een knoop is het punt waar bladeren uit de stengel groeien. Verwijder de oudste bladeren en plaats het kopstekje in vochtige grond. Let op dat je het stekje niet te veel water geeft, want dan gaat hij rotten.

Bladstekken

Een andere favoriet is de vetplant. Vetplanten, zoals Crassula, kun je stekken door blaadjes van de moederplant te plukken. Wanneer je deze blaadjes gewoon op de potgrond legt en de potgrond af en toe vochtig maakt met een plantenspuit, zullen ze vanzelf gaan wortelen. Een tip: je kunt de blaadjes ook eerst laten drogen, zodat de ‘wond’ zich kan afsluiten voordat je ze op de potgrond legt. Ook vetplanten hebben weinig water nodig.

Bladstekken vetplant shutterstock 1437892619 Aangepast
Deel dit bericht