Waarom leven er mollen in de tuin?
Mollen zijn dol op kevers, babymuizen en allerlei andere diertjes die in de grond leven. Als je veel last hebt van mollen, betekent dit dus ook dat er een gezond bodemleven heerst in jouw tuin. De dieren leggen hun gangen graag aan op plekken waar zo min mogelijk obstakels zijn. Onder een glad gazon is bijvoorbeeld heel veel ruimte voor mollen; ze vinden het heerlijk om hier te graven. Maar omdat mollen de grond die ze weghalen bij het graven van de gangen ook kwijt moeten, duwen ze deze regelmatig boven de grond. Dit vormt een molshoop. In een tuin in een landelijk gebied zal je meer last hebben van mollen dan in een bostuin.
Stap 1 Mollen voorkomen en verjagen
Omdat mollen een ravage kunnen aanrichten in je mooi aangelegde tuin, is het logisch dat je mollen liever verjaagt, of nog beter: voorkomt. Hieronder vind je hiervoor allerlei trucjes die je kunnen helpen bij het aanpakken van deze plaag.
Gemakkelijke trucjes tegen mollen in de tuin
Mollen houden niet van obstakels in de grond, stank of geluid in de gangen, of van trillingen in de grond. Inspelend op deze eigenschappen van mollen, houd je ze met deze trucjes daarom eenvoudig op afstand.
- Plant bomen of struiken
Je kunt je tuin minder aantrekkelijk maken voor mollen door meer grotere beplanting, zoals bomen of struiken in je tuin te planten. Hoe groter de boom of struik, hoe dieper en groter de wortelvorming en dus hoe meer obstakels voor de mollen.
- Stank in de gangen
Naast de wortels van bomen of grote struiken, verspreiden bepaalde planten ook een sterke geur waarmee je mollen op afstand houdt. Keizerskroon is bijvoorbeeld een bekende plant die mollen op afstand houdt. Plant de bollen eenvoudig in het najaar in je tuin en geniet in het voorjaar van prachtige bloemen, zonder last te hebben van molshopen. Keizerskroon houdt naast mollen ook muizen en woelratten op afstand. Ook stinkend nieskruid, kruisbladwolfsmelk, wilde knoflook en narcis zijn voorbeelden van planten waar mollen niet van houden.
- Fles in de molshoop
Mollen zijn heel gevoelig voor geluid. Voor dit trucje heb je enkel een paar plastic flessen nodig. Knip de bodem uit de fles en steek hem zonder dop op z’n kop in de molshoop. De wind die in de fles waait, zorgt voor een fluitend geluid in de gangen; mollen houden daar niet van en zullen een andere plek zoeken. Steek de flessen circa om de twee meter in de grond.
- Baken je tuin af
Graaf rondom je tuin een mollennet of een fijnmazig (mollen)gaas in tot circa 60 cm in de grond. Mollen kunnen hier niet doorheen graven; waardoor je voorkomt dat ze je tuin bereiken. Deze truc is natuurlijk het gemakkelijkst toe te passen als je een nieuwe tuin gaat aanleggen of wanneer je een deel van de tuin wilt afbakenen.
Verjagen met ultrasone geluiden
Omdat mollen gevoelig zijn voor geluid, maken veel mollenverjagers hier gebruik van. Er zijn bijvoorbeeld speciale mollenverjagers verkrijgbaar met ultrasone geluiden; deze apparaten maken een heel hoog geluid dat niet hoorbaar is voor mensen, maar des te beter voor mollen. Ze vinden het geluid heel vervelend en zullen snel een andere weg kiezen.
Verjagen met trillingen
Trillingen verstoren de mollen bij het graven van hun gangen. Deze trillingen ontstaan wanneer jij over het gazon loopt, maar kun je ook simuleren met een apparaat dat om een frequente tijd steeds trillingen de grond in zendt.
Let op: na het installeren van apparaten die geluiden of trillingen verspreiden, worden mollen vaak extra actief, omdat ze een andere weg kiezen, bij het geluid of de trillingen vandaan. Als ze eenmaal ontdekken dat dit jouw hele tuin omvat, zullen ze uit je tuin verdwijnen. Gooi de molshopen direct dicht, voordat een andere mol de bestaande gangen ontdekt.
Stap 2 Mollen in de tuin vangen
Om zeker te weten dat de mol uit je tuin verdwenen is, is de beste oplossing om mollen in de tuin te vangen. Bekijk voor je de mollenvanger inzet eerst het ritme/de weg van de mol, je kunt de route bepalen aan de hand van de verschillende molshopen.
Soorten mollenvallen
- Mollenval
De meeste mollenvallen bestaan uit een koker die je eenvoudig in de gang onder de molshoop legt. De mol kan van beide kanten de koker in lopen, maar doordat de luikjes dichtvallen, kan hij er niet meer uit. Controleer of je een mol gevangen hebt door het kijkgaatje boven in de koker.
- Mollenklemmen
Een mollenklem is uiteraard geen diervriendelijke oplossing. Zodra de mol in de klem stapt, klapt deze dicht en is de mol door de klap vaak op slag dood. Er bestaan veel verschillende soorten klemmen en vallen.