Emelten
Emelten zijn de larven van langpootmuggen. Tijdens de winter zitten ze diep in de grond, maar wanneer de bodem in de lente opwarmt, kruipen ze naar boven tot vlak onder het oppervlak en trekken het jonge gras vanuit hun schuilplaats naar beneden waardoor kale plekken zichtbaar worden.
Aanbevolen producten: NEMA T-BAG FELTI
Engerlingen
Engerlingen zijn de larven van kevers waaronder de meikever, junikever, sallandkever en vooral de rozenkever. De vraatzuchtige larven hebben het gemunt op sappige plantenwortels. Vooral het gazon is een graag geziene plek om te vertoeven. Sommige larven kunnen tot wel 3 jaar onder de grond blijven alvorens ze tot volwassen kever ontpoppen. Ze hebben dus veel tijd om lekkere graswortels te eten. Tijdens het voorjaar, de zomer en de herfst zitten ze in de bovenste bodemlaag van het gazon, in de winter kruipen ze veel dieper. De ideale periode om deze beestjes te bestrijden is van april tot oktober.
Aanbevolen producten: NEMA T-BAG CAPSA
Ritnaalden:
Ritnaalden zijn de larven van de kniptor, ze zijn bruin/oranje van kleur en worden daarom ook wel koperwormen genoemd. Ze zijn vooral bij temperaturen rond 10 graden Celsius actief, dus vooral in het voor- en najaar. Ritnaalden genieten in die tijd van de vochtige bodem. Vooral in de moestuin kunnen deze plaaginsecten in de lente veel schade aanrichten; ze eten jonge plantjes gerust in één nacht helemaal op. Ook eten ze gaatjes in de aardappelen of snoepen van de wortels van het gazon.
Aanbevolen producten: NEMA T-BAG CAPSA
Aardrupsen:
"Aardrups" is eigenlijk een verzamelnaam voor meerdere rupsen van de nachtvlinders die behoren tot het Agrotis geslacht. Bij ons komt voornamelijk de gewone worteluil, grote worteluil en gewone velduil voor. Aardrupsen zijn licht/bruingrijs en hebben vaak lichte lijnen op hun rug. Ze richten vooral schade aan blad en wortels; opvallend is dat ze het blad vaak de grond intrekken.
Aanbevolen producten: NEMA T-BAG CAPSA
Uienvlieg:
Naast ui, komt deze vlieg ook voor op prei; in de volksmond wordt hij daarom ook wel preivlieg genoemd. Hun maden eten de ondergrondse delen van de ui op, waardoor de plant het niet overleeft. Deze geelachtige vlieg lijkt op een grote huisvlieg. Ze overwinteren als pop in de grond en komen in het voorjaar tevoorschijn op plekken waar vorig jaar uien stonden. De uienvlieg kan een grote plaag zijn als je er niets aan doet; tussen mei-september kunnen er namelijk 3 generaties actief zijn. De grond goed schoonmaken na een jaar uienteelt, helpt voorkomen dat de maden al vroeg in het voorjaar in je tuin te vinden zijn.
Aanbevolen producten: NEMA T-BAG CAPSA
Wortelvlieg:
De wortelvlieg is een veelvoorkomend plaaginsect. Deze groenige vlieg heeft een roestbruine kop. De vliegen zetten hun eitjes vooral af bij de voet van wortels, maar ze kunnen ook schade aanrichten aan selderie, peterselie, ui en prei. De vlieg overwintert als pop in de buurt van wortelplanten of als made in de wortel. Zodra de temperaturen oplopen, worden de maden actief en vormen ze al snel ongedierte in de lente. In het begin snoepen ze vooral van de haarwortels en is er nog niet zoveel aan de hand, maar zodra de maden groter worden, wordt de schade ook groter en kan er een vervelende plaag ontstaan. Onder andere de grond goed schoonmaken en teeltrotatie is belangrijk om een wortelvliegplaag te voorkomen.
Aanbevolen producten: NEMA T-BAG CAPSA