Er bestaan veel verschillende soorten, van sierpompoenen tot eetbare varianten. Hoe je ze zelf kweekt? Wij geven tips!
Pompoen kweken: aan de slag met zaaien
- Voorzaaien
Pompoenen voorzaaien kan vanaf april. Zaai de planten voor in afbreekbare kweekpotjes, dan kun je ze vanaf eind mei eenvoudig op de juiste plek in de tuin uitplanten. Houd één à twee zaden per potje aan. De planten hebben veel ruimte nodig, dus wanneer beide plantjes opkomen, moet je ze op tijd verspenen om ze de ruimte te geven. Of selecteer alleen de sterkste. Als je één zaadje per potje aanhoudt, is de kans groter dat je ze tussendoor niet nog eens hoeft te verplanten; dit vergroot namelijk alleen maar de kans op beschadiging. - Zaaien in de vollegrond
Wil je pompoenen gelijk op de juiste plek buiten in de tuin zaaien? Dan kun je vanaf mei aan de slag. Geef de planten voldoende ruimte, houdt zo’n 150 tot 200 cm zaaiafstand aan. Of dun de opgekomen zaailingen later uit.
Geef pompoenen de ruimte
Pompoenen houden van een warme grond en een zonnig plekje! Daarnaast is een goed bemeste, humusrijke en waterdoorlatende grond belangrijk voor de planten. Geef pompoenen bij warm weer voldoende water om meeldauw te voorkomen.
Wanneer ze op de juiste plek staan en voldoende ruimte hebben, groeien de planten enorm hard. Ze verspreiden hun groene ranken tot wel 3 meter over de grond. Een pompoen laten klimmen is mogelijk, maar kies dan wel voor een variant met kleine vruchten. Een plant met zware exemplaren zal zichzelf niet lang staande houden; deze kruipt liever over de grond. Rond juli ontstaan de eerste gele bloemen, waaruit vervolgens de vruchten ontstaan. Leg onder de de pompoenen eventueel een laagje stro om rotting te voorkomen.
Let op: zet een pompoen niet naast een komkommer-, courgette-, augurk- of meloenplant. Omdat de planten familie van elkaar zijn, kunnen ze elkaar bestuiven en ontstaan er heel vreemde vruchten.
Pompoen oogsten
Pompoenen kun je vaak vanaf de zomer tot de late herfst oogsten. Vooral de maanden september en oktober zijn echte pompoenmaanden. Wanneer je op de laatste dag van oktober Halloween viert, kun je dus zeker je pompoenen oogsten. Pompoenen zijn rijp als je in de steel rimpels en groeven ziet (kurkachtig). Snijd de pompoen met een scherp mes van de plant. Houd hierbij een stukje steel van minimaal 5 cm aan de pompoen; zo blijft de pompoen langer goed en mooi.
Verschillende soorten pompoen kweken
Pompoenen zijn er in talloze soorten, van prachtige sierkalebassen tot sterke eetbare varianten. Ook in de eetbare varianten is er veel variatie. De meest bekende is de oranje Hokkaido pompoen. Deze pompoen is goed te gebruiken in soepen en taarten. Ook de kenmerkende flespompoen en de muskaatpompoen zijn populaire eetbare pompoenen en zijn heel smaakvol in allerlei bereidingen. Naast lekker zijn pompoenen ook nog eens heel gezond; ze bevatten allerlei vitaminen, mineralen, vezels en calcium. Pompoen kweken gaat bij alle verschillende soorten op dezelfde manier.
Let op! Wil je pompoen kweken om de vruchten te gebruiken in de keuken? Let er dan op dat je altijd eetbare varianten kiest en ga niet zelf aan de slag met bestuiven en mixen van verschillende soorten en rassen. Dit kan heel gevaarlijk zijn.