Wanneer komen vlooien voor?

Er wordt vaak gezegd dat vlooien bij dieren alleen overlast veroorzaken tijdens het voorjaar en de zomer. Toch is het ook in de herfst en de winter opletten geblazen, want ook dan blijven vlooien actief. Ze zoeken in de winter vaak een beschutte plek in schuren, tuinhuisjes, onder veranda’s en in je lekker verwarmde huis! Ze nestelen zich graag in warme plekjes en vermeerderen zich hier snel.

Vlooien en vorst
De temperatuur moet ver onder nul dalen, willen vlooien en eitjes doodvriezen. Aangezien onze winters vaak heel erg zacht zijn, is het raadzaam het hele jaar door rekening te houden met actieve vlooien.


Help, mijn hond of kat heeft vlooien! Wat doe ik?

Als je hond of kat vlooien heeft, ga dan direct over op de bestrijding daarvan! Er zijn via de dierenarts veel middelen beschikbaar die je eenvoudig via een pipet aan het dier toedient. Bekijk goed – eventueel in overleg met de dierenarts – hoe lang een middel werkzaam is, zodat je de behandelingen kunt aansluiten op elkaar. Zo zorg je ervoor, dat je dier altijd preventief beschermd is, vooral als je hond of kat regelmatig buiten is of in aanraking komt met andere dieren is dit heel belangrijk. Een besmetting is zo gebeurd! Er bestaan ook tal van preventieve producten zoals een verzorgende halsband, preventieve lotion of poeder of preventieve druppels.


Hoe weet ik zeker of mijn kat of hond vlooien heeft?

Om zeker te weten of je hond of kat vlooien heeft, is het goed om de vacht eens van dichtbij te bekijken. Als je veel zwarte korreltjes in de vacht van je dier ziet, pak er dan een vlooienkam bij. De zwarte korreltjes kunnen namelijk wijzen op vlooienpoepjes. Met een vlooienkam verzamel je ze eenvoudig uit de vacht van je dier. Leg de zwarte korreltjes op een natte tissue om te ontdekken of je echt met vlooienpoepjes te maken hebt. Verkleuren de natte korreltjes in een roestbruine kleur? Dan weet je zeker dat je huisdier vlooien heeft. De roestbruine kleur komt van het bloed dat de vlo uit je dier gezogen heeft.


Vlooien bestrijden in huis

Als je dier vlooien heeft, is de kans groot dat er in zijn leefomgeving (jouw huis) ook vlooien leven. Vooral donkere hoekjes en warme, beschutte plekken zoals het tapijt, bank of je bed zijn een prima leefomgeving voor vlooien. Behandel de ruimte met een anti-vlooienmiddel en stofzuig het hele huis grondig. Met extra aandacht voor tapijten, stoelen, bedden en kieren. Was indien mogelijk zoveel mogelijk stoffen kussens, handdoeken en beddengoed op 50 tot 90°C. Deze temperaturen overleven de larven en poppen niet. Vergeet ook je kleding niet. Klop en schud alles stevig uit en herhaal het stofzuigen en wassen meermaals om de hardnekkige parasieten te bestrijden.


Wormen na vlooien

Vlooien zijn niet alleen vervelend doordat ze veel jeuk veroorzaken, via de parasieten kan je dier ook last krijgen van wormen. Vooral de lintworm is een veel voorkomend gevolg van een vlooienbesmetting. Behandel je hond of kat daarom altijd een week na de vlooienbehandeling ook tegen wormen. Overleg met de dierenarts welk middel het meest geschikt is voor jouw dier.


Vlooien bij andere (huis)dieren

Naast honden en katten kunnen ook konijnen, kippen en ander pluimvee te maken krijgen met vlooien. Hieronder een aantal kenmerken, symptomen en behandelingen op een rij:


Vlooien bij konijnen

Hoe: Konijnen krijgen meestal vlooien door contact met andere dieren, zoals honden en katten. Of - als je konijnen buiten leven - door in het wild levende dieren, zoals egels of wilde konijnen.

Symptomen: De vlooien zorgen – net als bij ieder ander dier – voor enorme jeuk, maar het grootste risico bij konijnen is dat vlooien de ziekte myxomatose kunnen overdragen op konijnen. Dit is een ernstige ziekte, waaraan een konijn zelfs dood kan gaan. Vlooienbestrijding bij konijnen is dus zeer belangrijk.

Behandeling: Ga hiervoor altijd naar de dierenarts, hij kan je informeren over de juiste middelen voor je konijnen. Gebruik nooit een vlooienmiddel dat voor hond of kat bedoeld is.


Vlooien bij kippen en ander pluimvee

Hoe: Kippen en ander pluimvee raken besmet via andere dieren of krijgen vlooien door een onhygiënisch verblijf.

Symptomen: Ook hier is het hoofdsymptoom van vlooien enorme jeuk. Daarnaast is een besmetting soms te herkennen aan een verminderde leg. En als kippen heel veel last hebben van vlooien, pikken ze zichzelf vaak kapot; soms zelfs zo erg dat ze last kunnen krijgen van bloedarmoede.

Behandeling: Om vlooien te voorkomen bij pluimvee is een goede hygiëne in hun leefomgeving heel belangrijk. Maak het hok regelmatig schoon en laat geen voedselresten slingeren. Het helpt ook om vlooien op een natuurlijke manier te weren, bijvoorbeeld met kruiden zoals boerenwormkruid of varens. Leg ze gedroogd in het hok of plant deze planten in de buurt van het hok. Hebben je kippen ondanks alles toch last van vlooien? Gebruik dan bv een gebruiksklaar insecticide poeder of vraag de dierenarts om advies voor een goedwerkend middel.

Huis vee en neerhofdieren
Deel dit bericht