Belang van ecologisch tuinieren
Samenwerken met de natuur
Met ecologisch tuinieren houd je rekening met de natuur, niet alleen door gebruik te maken ven ecologisch verantwoorde producten, maar ook door samen te werken met de natuur. Samenwerken met de natuur betekent niet meer dan de natuur ruimte geven in je tuin. Laat natuurlijke kruiden/onkruidgroei bijvoorbeeld op bepaalde plekken zijn gang gaan en kies je planten aan de hand van de grond en de omstandigheden waarmee je te maken hebt. Je hoeft planten zo niet op een kunstmatige wijze te voorzien van de juiste omstandigheden, zoals water en licht. Een ecologische tuin kenmerkt zich door veel groen en weinig (of alleen noodzakelijke) verharding.
Nuttige dieren door ecologisch tuinieren
Als je de natuur meer haar gang laat gaan, komen er vanzelf meer dieren naar je tuin. Help een extra handje door je tuin aantrekkelijk te maken voor vlinders en bijen en voor voldoende schuil- en overwinteringsplekken te zorgen. Dit kan in de vorm van nectarplanten zoals een vlinderstruik, een insectenhotel, vogelhuisje of simpelweg een meer natuurlijk hoekje in je tuin waar je de boel laat voor wat het is. Veel insecten en vogels vinden het heerlijk vertoeven in een tuin met dergelijke hoekjes; ze kunnen hier uren rondscharrelen op zoek naar voedsel.
Minder belastend voor het milieu
Het grootste belang van een ecologische tuin is natuurlijk de lage milieubelasting. Dit doe je door te zorgen voor veel groen in je tuin, de grond op een milieuvriendelijke manier te verbeteren en insecten en andere dieren naar je tuin te lokken. Maar ook ruimte voor water en wateropvangmogelijkheden zijn hierbij een onmisbaar onderdeel! Zorg dat er minimaal één regenton aanwezig is waarmee je kostbaar hemelwater opvangt. Met het opgevangen water kun je je tuin in droge tijden eenvoudig van water voorzien. Ook is het hemelwater perfect geschikt voor je kamerplanten. Het water bevat namelijk minder kalk dan leidingwater en is daarmee beter voor je planten. Een win-win situatie dus! Zorg naast een regenton ook dat water goed weg kan lopen in je tuin. Bijvoorbeeld middels waterdoorlatende bestrating of door alleen verharding aan te leggen daar waar het nodig is (paden, oprit en terras). Zo ben je goed voorbereid op hevige regenval en voorkom je wateroverlast en een overlopende riolering.
Soorten ecologische bestrijding
- Natuurlijke vijanden
Middels ecologisch tuinieren lok je veel nuttige dieren naar je tuin, waardoor er een natuurlijke balans ontstaat. Vogels zijn bijvoorbeeld de natuurlijke vijanden van allerlei rupsen en slakken. En ook egels smullen van slakjes, wormen, kevers, oorwormen, duizendpoten, pissebedden en allerlei andere kleine insecten. En wat dacht je van lieveheersbeestjes? Dit beestje eet gemiddeld zo’n honderd bladluizen per dag! Doordat schadelijke insecten zo op een natuurlijke manier bestreden worden, is de kans kleiner dat er een plaag ontstaat en je planten worden aangetast.
- Geuren en smaken in de tuin
Wanneer je samenwerkt met de natuur, ontdek je waarschijnlijk al snel de bijzondere eigenschappen van de natuur. Zo zijn er planten die met hun geur allerlei plaagdieren op afstand houden. Afrikaantjes werken bijvoorbeeld tegen aaltjes, slakken en rupsen houden niet van de geur van knoflook, en mieren kunnen niet tegen de geur van bieslook, afrikaantjes en goudsbloemen. Plant een paar van deze planten in je tuin en houd de plaagdieren op natuurlijke wijze op afstand. Andersom kun je ook kiezen voor een zogenaamde lok- of vangplant waarmee je de schadelijke dieren lokt; op die manier blijven ze van de rest van je planten af. Bladluizen zijn bijvoorbeeld dol op Oost-Indische kers en slakken smullen van hosta’s. Om de optimale omstandigheden voor je planten te creëren, is het ook belangrijk om in de moestuin een goede combinatieteelt en teeltrotatie toe te passen.
- Plantaardige stoffen
Middelen met plantaardige stoffen zijn altijd beter dan middelen met chemische stoffen. Ze tasten het milieu zo min mogelijk aan en zijn ecologisch verantwoord. Dit betekent dat ze niet schadelijk zijn voor nuttige dieren in de tuin.
Let op Er bestaan allerlei tips voor huismiddeltjes tegen onkruid of plagen in de tuin. Toch is het niet aan te raden om hiermee te experimenteren. Omdat je niet precies weet wat een bepaalde stof doet of wat een juiste hoeveelheid is. Soms is een middel in een kleine hoeveelheid niet schadelijk, maar in grote hoeveelheden wel. Wees hier dus voorzichtig mee.
- Vruchtbare grond
Hoe vruchtbaarder de grond, hoe sterker je planten en hoe beter ze bestand zijn tegen allerlei ziekten en plagen. Verbeter de grond daarom met natuurlijke meststoffen. Compost is bijvoorbeeld een goede bodemverbeteraar, hier zit veel humus in wat het bodemleven stimuleert. Want ook in de grond zijn nuttige dieren onmisbaar. Wormen bijvoorbeeld; ze houden de grond luchtig en vruchtbaar. Lees hier meer over het verbeteren en bemesten van de grond.
- Laat de natuur haar gang gaan
Natuurlijk wil je je planten redden van een bepaalde plaag, maar in een ecologische tuin is het ook de kunst om bepaalde zaken los te laten en te genieten van hoe de natuur haar werk doet. Kijk bijvoorbeeld welke planten het wel goed doen in jouw tuin en focus je meer daar op.
Geniet van je ecologische tuin!