Wanneer komen bloedluizen voor?
Bloedluis is een parasiet die vooral voorkomt in de zomer. Maar ook tijdens onze milde winters zijn de beestjes – net als vlooien – nog actief. Alleen vermeerderen ze zich in de winter minder snel dan in de zomer. De ideale leefomstandigheden van bloedluizen zijn temperaturen tussen de 25 en 35 °C en een hoge luchtvochtigheid. Temperaturen hoger dan 45 °C en lager dan -20 ⁰C overleven bloedluizen niet. Dus in ons klimaat kun je ervan uitgaan dat de parasieten zowel ’s winters als ’s zomers overleven en actief blijven. Bloedluizen houden van donkere kieren en hoekjes; ze verblijven hier vaak overdag. ’s Nachts komen ze tevoorschijn en voeden ze zich met het bloed van de dieren.
Waarom bloedluis bestrijden?
Jeuk en bloedarmoede
Bloedluis is een heel vervelende parasiet, die zich met zijn monddelen vastklampt aan de gastheer (vogel, kip, schaap etc.) en op die manier bloed opneemt. Bloedluizen verspreiden zich razendsnel, dus als een dier besmet is met bloedluis gaat het altijd over meerdere bloedluizen. Al deze parasieten zuigen bloed uit hun ‘gastheer’, waardoor er bloedarmoede kan optreden. Bloedarmoede zorgt voor een verminderde weerstand waardoor de dieren eerder vatbaar zijn voor besmetting met andere ziekten of plagen. Ook bezorgen de parasieten de dieren enorme jeuk. Je herkent deze jeuk vaak aan kale plekken op de huid. Kippen pikken zichzelf en schapen schuren zich ergens tegenaan om de vreselijke jeuk te bestrijden. Door het schuren laat hun wol al snel los. Loslatende wol is dan ook een duidelijk symptoom dat er iets mis is.
Schadelijke plaag voor mens en dier
Wanneer er een bloedluis- of vogelmijtplaag uitbreekt in de leefomgeving van de dieren, ontstaat er altijd onrust. De dieren krijgen jeuk en de nachtelijke activiteiten van de parasieten verstoren de nachtrust in het verblijf. Dit levert stress op bij de dieren, wat bij kippen en vogels tot een verminderde leg leidt en bij zoogdieren ook de gezondheid van eventuele nakomelingen in gevaar kan brengen. Daarnaast kunnen bloedluizen ook schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen; werken in een stal met bloedluizen kan huidirritaties en/of huid- en oorontstekingen veroorzaken.
Preventieve maatregelen tegen bloedluis
Bloedluizen kunnen niet tegen licht en houden zich overdag daarom schuil in kieren, naden en donkere hoekjes. Op deze donkere plekken leggen ze ook hun eitjes. Door alle kieren en naden dicht te smeren of af te kitten, voorkom je dat de parasieten zich kunnen verstoppen en zich ongestoord kunnen voortplanten. Ook kan het helpen de binnenmuren van het verblijf eens per jaar wit te kalken, de kalk absorbeert vocht (in droge ruimten overleven de parasieten moeilijker) en het middel vult direct de naden en kieren. Bekijk ook hoe de zitstokken bevestigd zijn; het best monteer je ze met een hoekijzer zodat er licht bij kan. Zorg ook voor uitneembare legnesten, zodat je alles regelmatig goed schoon kunt maken. Hygiëne is van groot belang om bloedluizen geen kans te geven.
Natuurlijke vijanden tegen bloedluis
Roofmijt is een natuurlijke vijand van bloedluis. Laat ze los in de besmette omgeving om de bloedluis te bestrijden. Doe dit wel nadat je de omgeving schoongemaakt en naden en kieren afgekit hebt, alleen dan is de bestrijding effectief. De eerste twee weken van de bestrijding is het mogelijk dat je meer bloedluizen tevoorschijn ziet komen, dit wijst erop dat de bloedluizen verjaagd worden uit hun schuilplaatsen. Roofmijten zet je het best vroeg in het voorjaar in; je kunt op die manier een intensieve besmetting voorkomen.
Wil je een sneller resultaat zien, dan kan For-Mite een oplossing bieden. Beschikbaar in een kant-en-klare spuitbus of als vloeistof klaar voor gebruik in een druksproeier.