Stap 1 Schaf een compostbak aan

Voor het zelf compost maken, heb je een compostbak of –vat nodig. Schaf deze aan of maak er zelf een. Zet de compostbak op de juiste plek: een plek in schaduw of halfschaduw is het best. Te veel zon doet de compost uitdrogen en het kan in de zomer de temperatuur te hoog doen oplopen. Zet de bak bovendien minimaal 5 meter van een oppervlaktewater vandaan (een sloot bijvoorbeeld). Op die manier voorkom je vervuiling van het oppervlaktewater door uitspoelende meststoffen uit de compost.

Stap 2 Verzamel materiaal

In de compostbak mag al het verteerbare organische materiaal, denk aan:

  • Onbewerkt groente-, fruit- en tuinafval
  • Aardappelschillen (biologische)
  • Bananenschillen (in stukken)
  • Eierschalen (fijngemaakt)
  • Theezakjes (behalve van nylon)
  • Koffiedrab
  • Afgevallen blad*

* Niet al het afgevallen herfstblad verteert even snel, let daarom op welk blad je wel en niet in de compostbak doet.

  • Blad dat snel verteert: blad van appel, linde, wilg, vlier, robinia, es, kastanje en populier.
  • Blad dat langzaam verteert: eiken- of beukenblad, deze zijn niet zo geschikt om te composteren.

Let op: doe geen zieke plantendelen of onkruiden in de compostbak, de ziektekiemen en onkruidzaden blijven leven in de compost, waardoor je ze door je hele tuin verspreidt.

Stap 3 Bouw de compostbak op uit lagen

Goede compost bestaat uit verschillende lagen materiaal, zorg daarbij voor voldoende afwisseling in droog en vochtig gft-afval, grove en fijne plantenresten, koolstofrijke en stikstofrijke materialen. Koolstofrijke materialen zijn: snoeisel, stro en sommige soorten bladeren. Stikstofrijke materialen zijn: gras, mest en groene plantenresten. Hoe meer afwisseling tussen de lagen, hoe sneller en beter het materiaal composteert.

Tip: Wil je het composteren versnellen? Voeg dan wat kalk toe. Dit voorkomt ook eventuele verzuring.

Stap 4 Zelf compost maken: zorg voor voldoende zuurstof

Bij compost maken is voldoende zuurstof belangrijk. Dit voorkomt ook nare luchtjes. Je zorgt voor voldoende zuurstof door de hoop één keer in de zes weken om te draaien. Dit lijkt veel werk, maar dat valt best mee. Vooral bij compostbakken met een klep onderin is dit heel gemakkelijk, je schept de onderste laag eens in de zes weken boven op de composthoop.



Stap 5: Houd de compost vochtig

Zelf compost maken betekent dat je zorgt voor een goede vochtbalans in de composthoop. Er is immers voldoende vocht nodig om het gft-afval te laten verteren. Wanneer het al dagenlang droog is, is regen dus welkom. Maar wordt er zware regenval verwacht, terwijl de compost al vochtig genoeg is? Dek de hoop dan af met zeil. Haal het zeil na de regen wel weg om verstikking te voorkomen. Afdekken tegen sneeuw of ijs is niet nodig, daar kan de compost goed tegen.

Stap 6: Klaar voor gebruik!

Wanneer het materiaal lijkt op bosgrond, is het goed gecomposteerd en is het klaar voor gebruik! Dit is meestal na zo’n vier tot negen maanden. Verspreid de compost tussen je planten in de borders. Zeker weten dat ze er van genieten.

Zo gemakkelijk is zelf compost maken!

Deel dit bericht