Contactherbiciden, wat is dat precies?

Onkruidbestrijders op basis van organische vetzuren zijn zogenaamde “contactherbiciden”. Wanneer het product in aanraking komt met de plant, zullen alle groene plantdelen gedood worden. Maar hoe gaat dat nu in zijn werk? Het product dringt binnen in de bladeren van het onkruid en vernietigt de celmembranen van de behandelde plant. Hierdoor stroomt het vocht weg uit de plantencellen en droogt het onkruid uit. Reeds 3 uur na de behandeling bekomt men met deze milieuvriendelijke onkruidbestrijders een zichtbaar resultaat.

Opgelet, doordat dit een contactmiddel is wordt het niet getransporteerd binnenin de plant. Het is daarom belangrijk dat het onkruid volledig wordt natgespoten. Ook zullen de wortels niet vernietigd worden, waardoor herhaling van de behandeling sneller nodig is dan een behandeling met het vroegere glyfosaat bijvoorbeeld.

Wat zijn de meest voorkomende organische vetzuren?

Het meest voorkomende organische vetzuur is pelargonzuurof nonaanzuur, het werkzame bestanddeel van o.a. Edialux HerbiPress. Pelargonzuur is een organisch vetzuur van plantaardige oorsprong. De stof is van nature aanwezig in bijvoorbeeld geraniums en is geschikt voor het bestrijden van distels, paardenbloem, netels, kweekgras, breedbladige onkruiden, mos, algen, enz.

Daarnaast is er ook caprinezuur. Caprinezuur of decaanzuur komt voor in diverse plantaardige oliën, zoals palm- en kokosolie en in het vet van geitenmelk. Uit deze vetten kan het zuur op industriële wijze gewonnen worden. Edialux Pursol en Pursol Spray bv is een mengeling van pelargonzuur en caprinezuur.

Tot slot is er nog azijnzuur. Azijnzuur kan echter schadelijker zijn voor waterorganismen. Je mag ze daarom niet gebruiken in de buurt van waterlopen, afvoerputjes en riolen. Azijn is ook schadelijk voor bijen en dus ongeschikt voor gebruik in de buurt van bloeiende planten of om bloeiende planten te verdelgen waar bijen hun voedsel verzamelen.

Alle producten op basis van organische vetzuren zijn onschadelijk voor zoogdieren en voor het bodemleven. Ze zijn wateroplosbaar en worden dus maar beperkt ­opgeslagen in de bodem.

Onkruid5
Onkruid verhard terrein
Deel dit bericht

Meer tips & Tricks