Levermos
Levermossen worden onderverdeeld in twee types: bebladerde levermossen met een stengel met blaadjes en thalleuze levermossen met een thallus. Een bekende thalleus levermos is het parapluutjesmos. Levermos is meestal rond de 2 tot 20 mm breed en het groeit veelal tussen tegels en stenen.
Korstmos
Korstmossen zijn combinaties van schimmels en algen. De schimmeldraden van de schimmel omarmen de alg. De alg wordt daardoor beschermd tegen uitdroging en bevriezing. Korstmossen komen in allerlei kleuren voor: grijs, lichtgroen, bruin, geel, rood of oranje. Korstmos groeit voornamelijk op stenen, dakpannen, muren, grafzerken en bomen.
Bladmos
Dit is de bekendste groep. Bladmossen bestaan altijd uit een stengel met blaadjes zonder nerven. Bladmos is een verzamelnaam voor topkapselmossen en slaapmossen.Topkapselmossen groeien dicht op elkaar en slaapmossen vormen een soort matjes, waardoor er een mostapijt ontstaat.
Hauwmos
Hauwmossen herken je aan de ronde vormen. Ze groeien, wanneer ze niet in de weg gezeten worden, in een cirkel met luchtkamertjes. Hauwmossen komen iets minder voor in de tuin dan andere mossen.
Blauwalgen
De blauwalg is geen plantje of een alg, maar een bacterie. Blauwalgen komen tijdens de zomer voor in zwemwater of vijvers en dat kan nare gevolgen hebben voor mens en hond. Je kunt oog- en huidirritaties oplopen, maar ook hoofdpijn, maag- en darmklachten. Blauwalgen komen niet alleen voor in water, maar ook in de grond, op rotsen en boomstammen.