Welke plaaginsecten zitten er in mijn tuin?

Voor je aan de slag gaat met bestrijding van het ongedierte in de lente, is het goed om te weten met welke plaaginsecten je te maken hebt, zodat je gericht te werk kan gaan. Enkele voorbeelden opgesomd:

Engerlingen:

Verdorde, gele en kale plekken in het gazon, zonder dat het erg droog is? Dan is er een kans dat engerlingen aan de wortels van jouw gras aan het knagen zijn. Engerlingen zijn larven van bladsprietkevers, ze zijn geelwit met een bruine-oranje kop.

Ritnaalden:

Ritnaalden zijn de larven van de kniptor, ze zijn bruin/oranje van kleur en worden daarom ook wel koperwormen genoemd. Ze zijn vooral bij temperaturen rond 10 graden Celsius actief, dus vooral in het voor- en najaar. Ritnaalden genieten in die tijd van de vochtige bodem. Vooral in de moestuin kunnen deze plaaginsecten in de lente veel schade aanrichten; ze eten jonge plantjes gerust in één nacht helemaal op. Ook eten ze gaatjes in de aardappelen of snoepen van de wortels van het gazon.

Aardrupsen:

"Aardrups" is eigenlijk een verzamelnaam voor meerdere rupsen van de nachtvlinders die behoren tot het Agrotis geslacht. Bij ons komt voornamelijk de gewone worteluil, grote worteluil en gewone velduil voor. Aardrupsen zijn licht/bruingrijs en hebben vaak lichte lijnen op hun rug. Ze richten vooral schade aan blad en wortels; opvallend is dat ze het blad vaak de grond intrekken.

Uienvlieg:

Naast ui, komt deze vlieg ook voor op prei; in de volksmond wordt hij daarom ook wel preivlieg genoemd. Hun maden eten de ondergrondse delen van de ui op, waardoor de plant het niet overleeft. Deze geelachtige vlieg lijkt op een grote huisvlieg. Ze overwinteren als pop in de grond en komen in het voorjaar tevoorschijn op plekken waar vorig jaar uien stonden. De uienvlieg kan een grote plaag zijn als je er niets aan doet; tussen mei-september kunnen er namelijk 3 generaties actief zijn. De grond goed schoonmaken na een jaar uienteelt, helpt voorkomen dat de maden al vroeg in het voorjaar in je tuin te vinden zijn.

Wortelvlieg:

De wortelvlieg is een veelvoorkomend plaaginsect. Deze groenige vlieg heeft een roestbruine kop. De vliegen zetten hun eitjes vooral af bij de voet van wortels, maar ze kunnen ook schade aanrichten aan selderie, peterselie, ui en prei. De vlieg overwintert als pop in de buurt van wortelplanten of als made in de wortel. Zodra de temperaturen oplopen, worden de maden actief en vormen ze al snel ongedierte in de lente. In het begin snoepen ze vooral van de haarwortels en is er nog niet zoveel aan de hand, maar zodra de maden groter worden, wordt de schade ook groter en kan er een vervelende plaag ontstaan. Onder andere de grond goed schoonmaken en teeltrotatie is belangrijk om een wortelvliegplaag te voorkomen.

Komt deze schade je bekent voor, of heb je de beestjes al aangetroffen? Dan kan Nema T-Bag Capsa soelaas brengen. Nema T-Bags zijn 100% natuurelijke producten waarbij aaltjes of nematoden worden ingezet om schadelijke insecten te bestrijden. Aaltjes of nematoden zijn microscopisch kleine rondwormen die je niet met het blote oog kan waarnemen. Een deel van hun parasiteert op insecten en deze gaan we gebruiken om andere insecten te bestrijden. Hierdoor zijn ze dus volledig onschadelijk voor jouw planten en andere dieren in je tuin. Wanneer de insecten zijn verdwenen, verdwijnen zij ook meteen. Handig, toch?

Benieuwd naar dit product? Klik hier

Deel dit bericht