Wanneer bemesten

Als het voorjaar begint en het niet meer vriest, kun je gaan bemesten. De maanden maart, april, mei zijn dus geschikt, want je plantjes komen uit hun winterrust en gaan weer groeien. Ze kunnen daarbij wel wat extra voeding gebruiken. Een siertuin hoef je alleen in de lente te bemesten, maar het gazon kan tussen april en oktober wel 2 à 3 keer een bemesting gebruiken. Een moestuin die intensief gebruikt wordt, bemest je enkele keren per jaar.

Waarom bemesten

Een mooie tuin met sterke en gezonde planten heeft dus op z’n tijd bemesting nodig. Behalve uit zonlicht haalt een plant zijn energie ook uit de grond en daarom is een rijke voedingsbodem essentieel. Deze voedingsstoffen zijn nodig voor een gezonde groei van bladeren, bloemen, groenten en fruit. Omdat de voedingsstoffen door de planten worden opgenomen, zullen ze langzaam uit de grond verdwijnen. De bodem wordt daarmee steeds armer en dat maakt het voor planten moeilijk om zich op een gezonde manier te blijven ontwikkelen. In de herfst verliezen veel planten hun bladeren. Laat dit afgevallen herfstblad bij voorkeur in de border of de moestuin liggen, het brengt na vertering extra humus en ook wat voedingsstoffen in de grond. Dit blad alleen is niet genoeg en daarom kun je de grond in het voorjaar een handje helpen door extra voeding te geven.

Welke bemesting

Er zijn verschillende soorten bemesting die je kunt gebruiken; hierbij wordt onderscheid gemaakt in kunstmest en organische mest. Kunstmest zorgt voor een korte groeipiek en bestaat uit minerale zouten. Wanneer een meststof voor 60% uit organisch materiaal bestaat, dan valt het onder organische bemesting. Er bestaat ook 100% organische mest, dat wordt natuurlijke of biologische bemesting genoemd. Mest is er in verschillende vormen, namelijk korrelvorm, kegelvorm, poedervorm en vloeibare vorm. De korrel- en poedervorm worden gebruikt in de siertuin, het gazon en de moestuin. De kegelvorm zijn korrels in de vorm van een kegel die je makkelijk in een bloembak of pot kunt stoppen. Mest in vloeibare vorm kun je doseren in water voor bloembakken, potten en kuipplanten.

Om meststoffen gelijkmatig te kunnen uitstrooien over het gazon kan je gebruik maken van een Meststofstrooier.

Haag en gras
Deel dit bericht