Plagen en ziekten in de tuin door vochtige omstandigheden

Veel schimmels vermenigvuldigen zich vaak enorm hard tijdens natte perioden. Vooral aardappelziekte (Phytophthora infestans), meeldauw en valse meeldauw zijn schimmelziekten die zich bij nat weer razendsnel verspreiden. Een aantal kenmerken van deze ziekten op een rij:

  • Aardappelziekte: De aardappelziekte ofwel Phytophthora infestans is een heel besmettelijke ziekte voor je aardappelen en tomaten. Je herkent de ziekte aan de olieachtige vlekken op de aardappels en tomaten en het witachtige schimmelpluis aan de onderkant van het blad. Wanneer je symptomen van de ziekte ontdekt, kun je de besmette plant het best direct verwijderen. Vergeet hierbij ook niet alle wortels en aardappels in de grond weg te halen, want de aardappelziekte verspreid zich binnen mum van tijd over je hele tuin. Geen zieke aardappelen meer? Vind hier onze geschikte oplossingen.
  • Meeldauw of witziekte: deze schimmelziekte herken je aan een wit, poederachtig schimmelpluis. De schimmel ontstaat aan de bovenzijde van het blad. Bij een ernstige aantasting zie je de schimmelvorming ook aan de onderzijde. Later kunnen de witte vlekken naar bruin verkleuren en ontstaan er vaak zwarte stipjes in de vlekken. Witziekte komt vooral voor tijdens warme dagen en koude, vochtige nachten.
  • Valse meeldauw op groenten: In tegenstelling tot echte meeldauw of witziekte herken je deze schimmelziekte aan het witte, poederachtige schimmelpluis aan de onderkant van het blad. Aan de bovenzijde van de bladeren ontstaan wel vlekken waar je de schimmelziekte aan kunt herkennen. Vooral komkommer- en slaplanten zijn gevoelig voor valse meeldauw. Geen aangetaste groenten meer? Klik hier voor onze ziektebestrijders.
Witziekte roos 2

Schimmels en ziekten in de tuin voorkomen

Schimmels en ziekten kun je voorkomen door planten ruim uit elkaar te planten. Zo kunnen de bladeren snel opdrogen en verspreiden schimmels zich minder snel van plant tot plant. Geef daarnaast altijd water bij de wortel en zet gevoelige planten, zoals tomaten en aardappels indien mogelijk onder een afdak.

Shutterstock 104261648 Middel

Combinatieteelt in de moestuin

Naast rekening houden met plantafstand, is het belangrijk om rekening te houden met buurplanten om plagen en ziekten in de tuin te voorkomen. Niet alle planten kunnen even goed naast elkaar staan. Ze kunnen elkaar bijvoorbeeld middels hun geur versterken, maar ook verzwakken. Lees hier alles over combinatieteelt.

Schimmels op fruitbomen

Ook fruitbomen kunnen last krijgen van allerlei plagen en ziekten. Veelvoorkomende ziekten bij fruitbomen zijn: krulziekte, schurft, vruchtrot, vruchtboomkanker en meeldauw. Je herkent de ziekten aan een stagnerende groei, vlekken en/of blaasjes op het blad en rottende vruchten. Bij vruchtboomkanker kunnen er zelfs gezwellen op het hout ontstaan. Ook hier bevorderen vochtige weersomstandigheden de groei van schimmels. En bomen in slechte conditie zijn gevoeliger voor dergelijke plagen en ziekten.

TIP Snoei je fruitbomen jaarlijks! Zo blijft de kroon open en hebben de zon en wind vrij spel, waardoor bladeren niet onnodig lang vochtig blijven en schimmels minder kans hebben.

Krulziekte nectarineboom 6
Deel dit bericht