Contactherbicide, wat is dat precies?

Onkruidbestrijders op basis van organische vetzuren zijn zogenaamde “contactherbiciden”. Wanneer het product in aanraking komt met de plant, zullen alle groene plantdelen gedood worden. Maar hoe gaat dat nu in zijn werk? Het product dringt binnen in de bladeren van het onkruid en vernietigt de celmembranen van de behandelde plant. Hierdoor stroomt het vocht weg uit de plantencellen en droogt het onkruid uit. Reeds 3 uur na de behandeling bekomt men met deze milieuvriendelijke onkruidbestrijders een zichtbaar resultaat.

Opgelet, doordat dit een contactmiddel is wordt het niet getransporteerd binnenin de plant. Het is daarom belangrijk dat het onkruid volledig wordt natgespoten. Ook zullen de wortels niet vernietigd worden, waardoor herhaling van de behandeling sneller nodig is dan een behandeling met het vroegere glyfosaat dat nu verboden is.

Wat zijn de meest voorkomende organische vetzuren?

Het meest voorkomende organische vetzuur is pelargonzuur of nonaanzuur, het werkzame bestanddeel van o.a. Edialux HerbiPress en Edialux Herbi Alarm. Pelargonzuur is een organisch vetzuur van plantaardige oorsprong. De stof is van nature aanwezig in bijvoorbeeld geraniums en is geschikt voor het bestrijden van distels, paardenbloem, netels, kweekgras, breedbladige onkruiden, mos, algen, enz.

Daarnaast is er ook caprinezuur. Caprinezuur of decaanzuur komt voor in diverse plantaardige oliën, zoals palm- en kokosolie en in het vet van geitenmelk. Uit deze vetten kan het zuur op industriële wijze gewonnen worden. Edialux Herbi Green Ready bv is een mengeling van caprinezuur en caprylzuur.

Tot slot is er nog azijnzuur. Azijnzuur kan echter schadelijker zijn voor waterorganismen. Je mag ze daarom niet gebruiken in de buurt van waterlopen, afvoerputjes en riolen. Azijn is ook schadelijk voor bijen en dus ongeschikt voor gebruik in de buurt van bloeiende planten of om bloeiende planten te verdelgen waar bijen hun voedsel verzamelen.

Alle producten op basis van organische vetzuren zijn onschadelijk voor zoogdieren en voor het bodemleven. Ze zijn wateroplosbaar en worden dus maar beperkt ­opgeslagen in de bodem.

Ontdek hier onder onkruidbestrijders.

Onkruid5
Onkruid verhard terrein

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden steeds veilig. Lees voor gebruik steeds het etiket en de productinformatie, inclusief de passende waarschuwingszinnen en –symbolen.

Deel dit bericht