1. Platenlabels maken

Plantenlabels maken is een van die leuke creatieve tuinideeën voor kinderen. Vooral wanneer ze zelf planten gaan zaaien, is het leuk om vooraf een aantal plantenlabels te maken. Deze kunnen ze dan direct na het zaaien in de grond steken, zodat ze precies weten waar die lekkere radijsjes staan.

Aan de slag
Er zijn verschillende manieren om plantenlabels te maken. Ga bijvoorbeeld met houten wasknijpers en karton aan de slag. Laat je kind op het karton de naam van de plant schrijven en de wasknijper en/of het karton versieren met watervaste stiften of verf. Gebruik je de labels enkel bij het voorzaaien (op een droge plek), dan kun je je kinderen ook met gewone stiften of verf de labels laten versieren. Haal de labels dan wel tijdens het water geven even uit de grond, zodat de inkt niet in de grond loopt. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klare labels kopen en deze door je kind(eren) laten versieren.


2. Insectenhotel bouwen

Een insectenhotel maken is een van de leukste creatieve tuinideeën voor kinderen. Bezig zijn met takjes, holle bamboestengels, stro, dennenappels, houtsnippers en blokjes hout is namelijk niet alleen leuk voor kinderen, ook insecten worden hier heel blij van! Met deze materialen maak je eenvoudig een insectenhotel. Maak in bijvoorbeeld een houten bak of krat afscheidingen van hout of gaas en vul ieder kamertje met een ander materiaal. Gebruik ook eens een baksteen; hier zitten kleine gaatjes in, waar insecten ook graag in schuilen. Laat je kind zijn fantasie gebruiken en de kamertjes ‘inrichten’ voor de insecten. Timmer zelf, of samen met je kind een dakje om het hotel af te maken. Plaats het insectenhotel op een zonnige plek uit de wind; en het liefst in de buurt van wat bloemen.


3. Vogelverschrikker maken

Bij het maken van een vogelverschrikker kun je heel creatief zijn, daarom behoort het ook zeker tot een van de 3 creatieve tuinideeën voor kinderen. Leer je kind tijdens het maken van een vogelverschrikker dat je deze alleen gebruikt om je kleine plantjes of heerlijke besjes mee te beschermen, want op andere momenten zijn vogels natuurlijk meer dan welkom in de tuin. Vogels zijn namelijk heel nuttig in de strijd tegen allerlei ziekten en plagen in de tuin. <linken naar een bijpassend artikel als dit er is>

Aan de slag
Een vogelverschrikker maken kan net als het maken van plantenlabels op talloze manieren. Wanneer je voor een ‘traditionele’ vogelverschrikker gaat, heb je twee houten latten nodig: één die fungeert als zijn ‘benen’ en een die zijn armen nabootst. Deze timmer je aan elkaar, waarna je vervolgens de houten latten ‘aankleedt’ met een overall. Vul deze samen met je kind helemaal met stro en laat je kind creatief zijn in het maken van het hoofd. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een met stro gevulde jutenzak gebruiken, maar ook een pan of pompoen kan dienen als hoofd. Teken er een gezichtje op, doe hem een sjaal om, zet hem een hoed op et voilà: je vogelverschrikker is klaar!

TIP: Heb je veel last van vogels in de moestuin of bij je fruitbomen? Laat kinderen een slinger van oude cd’s rijgen.

Maart 7 Middel

Ga jij aan de slag met een van deze 3 creatieve tuinideeën voor kinderen ? Laat het ons weten of post een foto met #tuinierenmetkids :)

Deel dit bericht